gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»По колко чаши вода дневно трябва да пием

По колко чаши вода дневно трябва да пием

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979557
По колко вода на ден да пием
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Доста е малък шансът да не сте чели Малкият принц на френския писател и философ Екзюпери, но вероятно не сте чували неговият цитат, посветен на водата, който ще използваме за увод към сегашната тема. Той гласи: Вода, ти нямаш нито вкус, нито цвят, нито мирис. Невъзможно е да бъдеш описана, наслаждаваме ти се, без да осъзнаваме какво представляваш! Не може да се каже, че ти си необходима за живот: ти си самият живот! Ти си най-голямото богатство на света!

Да, това си е самата истина и дори и в нашия съвремен и модерен свят, в който всеки ден буквално изскачат нови теории и открития за какво ли не. Водата е незаменима и всъщност се явява най-здравословният продукт за нас. За това спор няма - колкото повече вода пиете на ден, на толкова по-крепко здраве ще се радвате. Но тук идва и логичният въпрос, който мнозина си задават. Колко чаши вода дневно трябва да пием?

Това, което тук ще ви предложим, е само приблизителното количество вода, което трябва да приемате за едно денонощие, защото това зависи както от количеството калории, които приемате дневно и възрастта ви, така и от здравословното ви състояние. По повод последното няма как да знаем дали не задържате вода, което съответно не би съответствало изобщо на информацията, която ще прочетете по-долу.

По повод приема ви на калории е добре да знаете, че повечето специалисти препоръчват на всяка 1 kcal да приемате по 1 мл вода. Това означава, че ако дневно приемът ви на калории е около 1 800 (това се равнява горе-долу на 3 основни здравословни хранения и няколко междинни), то тогава трябва за приемате и около 1.8 л вода. Отново казваме, че това не е основно правило, а само насочваща информация.

Приемът на вода е важен

Относно приема на вода има огромно значение и на каква възраст сте. Колкото по-възрастни сте, толкова по-малка необходимост започва да изпитва организма ви от вода. Така например, ако сте на възраст 16-30 год, то ще имате нужда от около 35-40 мл вода на база 1 кг телесно тегло.

Т.е. ако сте около 60 кг и се вписвате в посочената възраст, е добре да приемате по 2.4 л вода. Колкото по-възрастни ставате, толкова по-малка става необходимата на организма ви от вода, като след 65 год възраст, тя е около 25 мл на 1 кг телесно тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати