Полезни свойства на праза

Супа от праз

Близък роднина на лука и чесъна, празът намира своето място в много ястия, които обогатяват не само вкуса им, но и хранителната им стойност. Празът е и предпочитан продукт на есенната и зимна трапеза.

Той е бил ценен още в Древен Египт. Легендата гласи, че най-добрите египетски воини били награждавани с вързоп праз. Днес той се отглежда в много региони на света, като е популярен зеленчук и в България. Нежният аромат на праза го прави идеален за супи, яхнии, сосове, салати, спагети. В съчетание с яйца или гъби той е страхотна плънка за баници, бутерки, солени пайове.

Състав на праз

Празът е не само кулинарна съставка, но и храна, пълна с хранителни добродетели: той има малко калории (30 калории на 100 г), има много фибри, добър източник на витамини (C, B6, B9 ), но също и бетакаротин, калций, желязо, калий. Всички те обославят полезните свойства на праза.

Ползи от праза

Крокетите от праз са полезни

Множество проучвания показват, че редовната консумация на праз може да ни предпази от определени видове рак (рак на стомаха, рак на дебелото черво и др.). Влакната в състава му благоприятстват регулирането функцията на червата, а поради богатото съдържание на калий помага за понижаване на кръвното налягане. Зелената част на зеленчука съдържа 100 пъти повече бетакаротин и два пъти повече витамин С от бялата част, но е по-малко приятна на вкус.

Избор и съхранение на праз

Когато избирате праз, уверете се, че стъблата са прави, месести, твърди, с бяло, без кафяви петна. Листата трябва да са зелени, не избелели, жълтеникави или сухи.

Съхраняван при температури, близки до точката на замръзване, при относително висока влажност, празът трае 2-3 месеца. Листата могат да пожълтяват, но бялата част остава здрава.

Праз

Ако искате да го държите във фризера, нарежете го на кръгчетата и го сварете за няколко минути във вряща вода. След като празът изстине, го сложете в торбичка и го поставете във фризера.

Отварата от праз е много полезна при лечение на стомашно-чревни разстройства.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати