Листа от дюли - ползи и приложение

Листа от дюли - ползи и приложение

Дюлята е добре познат плод, който става буквално за всичко. Може да се консумира пресен, да се направи на сладко, мус, сок, желе или ликьор. От дюли даже варят ракия. Печените дюли са чудесен десерт, а на Пиринеите правят и хляб от тях, подобен на зимен сладкиш.

Дюлята е богата на витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган, флуор, пектин и още редица органични, както и дъбилни вещества.

Освен за храна дюлята се използва и с лечебни цели при подагра и язва; при разстройство и за понижаване на температурата; като подсилващо средство при обща физическа и психическа слабост.

Тъй като дървото е култивирано още преди 4 хиляди години, постепенно хората откриват лечебните свойства не само на плода, но и на останалите части от дървото и семето на самия плод. Ползват се за медицински и козметични цели листата, семките - за извличане на полезно слузно вещество и дори характерният мъх по плода за кръвоспиране.

Интересно и немаловажно място от медицинска гледна точка заемат листата на дюлята сред останалите части на растението. Те са последователно разположени, с къси дръжки и тъмнозелен цвят. Листата са сърцевидни по форма и закръглени в самата си основа.

От дюлевите листа се приготвя гъста отвара или студен спиртен извлек, служещи за понижаване на кръвното налягане. Отварата се получава след попарване на листата, а спиртният извлек - след киснене в спирт за осем часа.

Листа от дюли

От отварата дневната доза е по 2 чаени чаши, които трябва да бъдат приети на 4 пъти. Спиртният извлек се препоръчва да се приема по 20-30 капки във вода 1-2 пъти на ден в зависимост колко е нивото на кръвното.

Листата се използват и за инхалация при бронхиална астма и възпаления на храносмилателната система. За целта листата се кипват в 1 чаша вода и после се оставят да престоят в нея за 15 минути. Получената отвара се прецежда, разрежда се с вода до достигане на първоначалното количество и се взимат по няколко супени лъжици три пъти на ден преди всяко основно хранене.

От листата и семената на дюлята се прави диуретичен чай при бъбречни оплаквания. Както листата, така и семената трябва да бъдат изсушени. По една лъжица от двата компонента се кипват в чаша вода и се оставят за 5-6 минути в нея. Прецежда се отварата с марля. Взима се 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Листата на дюлята може да се използват и в козметиката. От тях се прави лек лосион за ръце. Листата трябва да са изсушени, около 100 грама сухо вещество се пуска в литър вряла вода и се оставят да престоят 1 час в нея. Получената отвара има оцветяващ ефект, придава по-тъмен нюанс на кожата. 2-3 пъти дневно кожата се обтрива с тампон, напоен в отварата.

Без съмнение този древен плод има уникални свойства и позволява да се извличат ценни биологично активни вещества, полезни за организма, от всички негови части.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати