Ежедневни навици, с които здравето рухва

Ежедневни навици, с които здравето рухва

Замисляли ли сте се дали не сте придобили някои ежедневни навици, с които вредите на здравето си. Защото за някои може и да подозирате или дори да сте съвсем наясно, но за други да не предполагате, че могат да ви вредят. Ето най-важното по въпроса.

1. Тютюнопушене

Ама, моля ви се, то дори вече не е модерно, а за вредата от цигарите е изписано толкова много, че би било неуместно да се повтаряме. Но когато става въпрос за ежедневно пушене, а не само за "припалването" на някоя и друга цигара по време на щур купон, то вие вредите не само на белите дробове, сърцето си и неимоверно увеличавате риска от рак, но вредите и на кожата, ноктите и дори косата си. Никой в момента не ви съди, ако сте пушач и ви е трудно да се откажете, но сме убедени, че наистина е дошъл моментът да пробвате да се справите с този "порок".

2. Алкохол

Ежедневни навици, с които здравето рухва

Няма нищо лошо да пийнете чаша бира или вино на обяд или пък вечеря. Според някои изследвания това дори е полезно, най-малкото защото има успокояващо действие върху емоционалното ни състояние. Но ако системно прекалявате с алкохола и пиете всеки ден по 3- 4 чаши и повече, то това гарантирано ще доведе до здравословни проблеми, като на първо място ще го "отнесе" черният ви дроб.

3. Нездравословно хранене

То има много аспекти. Не става въпрос само за това дали се храните нередовно или пък преяждате. И двете са вредни. Но е от изключително важно за здравето ви какво консумирате и дали самата храна е качествена. Най-лесният начин при избора ви на хранителни продукти, които да консумирате, е като се запознаете с т.нар. хранителна пирамида. Повечето диетолози са на мнение, че именно тя е ключът към здравословното хранене. Съобразете количеството храна и с килограмамите, възрастта, ежедневната ви активност и здравословното ви състояние.

4. Прекалено малко движение

Ежедневни навици, с които здравето рухва

Не всеки човек има време или желание да спортува, но винаги можете да отделите поне по 10 мин на ден за да се поддържате не само във форма, но и да подпомогнете здравето си. Това се постига дори чрез най-обикновената "физзарядка" от детството ни. Но можете също така да танцувате, да се разхождате и т.н.

5. Ходите ежедневно на прекалено високи токчета

Да, женските крака изглеждат по-елегантни на токчета, но не прекалявайте с височината им, особено ако се налага да ги носите всеки ден. Това ще доведе до болки в областта на гръбнака, до деформация на пръстите и дори до артритни заболявания. Максимално допустимата височина на токчетата е не повече от 4- 5 см.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати