Масло от ванилия - ползи и приложение

Масло от ванилия - ползи и приложение

Една от най-известните и ароматни подправки е ванилията. Тя се асоциира обикновено със сладкиши, сладоледи и торти заради носещия се от тях сладък и топъл аромат на ванилия.

Всъщност екзотичното растение има и друго, не по-малко важно приложение. От ваниловия плод се получава ценно етерично масло, което намира място в медицината, козметиката, ароматерапията и други. Този природен дар има силен ефект върху човешкото тяло, който се дължи на неговия състав с ненаситени въглеродни връзки, характерни със силната си химическа активност.

Суровината за производството на масло от ванилия са ваниловите шушулки - те са плодът на растението. Узряват на масиви в продължение на 9 месеца. Vanilla Planifolia вирее в тропиците и субтропиците. Нейна родина е Мексико и близките страни. Те осигуряват почти цялото световно производство на естествената подправка. В останалите части на света, където се отглежда, опрашването става изкуствено.

Масло от ванилия

Самото масло се получава от ферментиралата ванилия по метода на екстракция с помощта на разтворител. Смолистото вещество е характерно със силния си вискозитет и богатия сивокехлибарен цвят. Впечатляваща е концентрацията на продукта, заради което дозите са съвсем малки.

Продуктът съдържа около 150 съставки, основните от тях са: оцетната и каприновата киселини, евгенолът, фурфуролът, изобутировата киселина и ванилинът. Повечето познати ни вкусове всъщност не са получени от ванилия. Синтезирани са от въглеводороди. Изкуствено получените имат по-остра и по-нетрайна миризма.

Освен с широкото си разпространение в кулинарията маслото от ванилия намира приложение и в света на медицината. Неговите ползи за здравето са значителни. То е силен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и пази тялото от инфекциозни заболявания и дори от някои форми на рака, като този на простатата и дебелото черво. Ванилията стимулира възстановителните процеси в организма.

Ваниловото масло има стабилизиращо действие върху стомашно-чревния тракт, тъй като създава баланс на ензимите и нормализира нивото на киселините.

Маслото от ванилия помага на ноктите

Маслото влияе благотворно на метаболизма на въглехидратите и е безценно при болните от диабет.

Подпомага и стабилизира менструалния цикъл и тушира болките от него.

Дезинфекцира заразени тъкани и насища клетките с кислород. Подпомага растежа на косата и здравината на ноктите, защото съдържа калций и витамини, които укрепват нокътната плочка.

Редовната употреба на масло от ванилия отблъсква глада за алкохол и подпомага борбата срещу алкохолното пристрастяване. Седативните му свойства стабилизират емоционалното състояние и успокояват съня. То е безценно средство при масажи и като добавка в ароматни продукти.

Продуктът е безопасен, тъй като няма странични ефекти. При бременност трябва да се избягва вътрешната му употреба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати