Безмесен понеделник за желаещите да намалят месото

отказ от месото

Хората от развитите страни консумират прекалено много месо. То присъства почти във всяко хранене през деня под различна форма. Този хранителен режим обаче има своите последици както върху личното здраве, така и върху глобални процеси като климатичните промени.

Доста хора все повече обръщат внимание на тези факти и се опитват да намалят консумацията на месо. През миналата година в щата Ню Йорк е проведена кампания за практикуване на безмесен понеделник. Така един ден в седмицата 320 семейства, заети в кампанията, се задължават да отбягват месото.

Проектът обхваща период от 3 месеца, като участниците са наблюдавани в началото и в края на експеримента. Резултатите от него са интересни за наблюдателите, както и за всички хора, които желаят да ограничат месните храни в ежедневното хранене.

Половин година след края на кампанията половината участници заявяват, че вече консумират по-малко месо, отколкото преди да се включат в инициативата. Още по-голям процент от тях твърдят, че не ги е затруднил отказът от месо.

Всъщност участниците в анкетата са били затруднени повече от предпочитанията на близките и приятелите им към месни храни или от хранителните им навици, отколкото от задължението, което са поели.

спиране на месото

При започване на кампанията участниците са посочили като основен свой мотив да се включат грижата за здравето си, а след края на кампанията значително се увеличил броят на тези, които смятали, че това е добре за околната среда, намаляване на потреблението на енергия, съхраняване на естествените водоизточници и други екологични причини.

Резултатите от изследването са предоставени на американската асоциация за обществено здраве. Те показват недвусмислено, че намаляването на месната храна или отказът от нея кореспондира пряко със заинтересованост от проблемите на екологията.

Колкото по-малко месо ядем, толкова повече ще нараства по естествен път личната грижа на всеки за състоянието на средата, която обитава, а и за глобалната екологична обстановка, от която всички сме част. Без съмнение създаването на баланс в храненето е предпоставка да бъдем по-отговорни не само към себе си и близките си, но и към света, в който живеем.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати