За неподозираните ползи от чая от круши

Чай от круши

Крушата е мек, сладък и ароматен плод, познат и харесван още в Древността. За него разказва дори Омир в Одисея, изтъквайки предимствата на божествения плод. Освен вкусовите си качества, този плод съдържа цяла палитра от здравословни ползи. Той влияе благотворно на всеки орган и част от тялото. Хората са открили невероятните полезни свойства на крушата и затова използват всички нейни части - самите плодове, семките, листата и кората. Всяка част от крушата е съсредоточила в себе си някакви полезни вещества.

Поне една трета от теглото на плода представляват фибрите в него. Високото съдържание на вода подсказва, че става дума за диетична храна. Неслучайно се препоръчва като една от първите твърди храни за захранване на кърмачета - това е плод, който лесно се усвоява и има сладък вкус. Крушата е хипоалергична и съдържа много фитонутриенти.

Полезните вещества са представени от фолиева киселина, холин, витамините А и С, бета-каротина, лутеина, витамин К и всички са всяко от тях е известно с ползите за здравето. Фосфорът, калцият, калият и магнезият правят плода добро профилактично средство при високо кръвно и остеопороза.

Освен като пресен плод, крушите се консумират и като сладко, печени, варени, на компоти и сокове, като плодова ракия или се приготвя запарка и се пие чай от круши при различни оплаквания.

Студен чай от круши

Чаят от круши се прилага основно при оплаквания от здравно естество. Най-често се използват плодовете в сушен вид и счукани. Запарката със сушени круши е подходяща при стомашни неразположения. Прилага се също като успокояващо средство и за понижаване на температурата с естествен произход.

От сушените плодове на дивата круша се прави чай, използван при бъбречни камъни. Той има и пикочогонно действие и се използва при сърдечни оплаквания, както и при треска. При стомашни смущения при децата се прави запарка от сушения плод, който се смесва с овес. Той има затягащо действие.

Чай от сушени плодове се приготвя като отвара по специална рецепта и се пие в ограничено количество при захарен диабет. Пектинът, който в крушите е във високи дози, прави запарката от плода подходяща напитка и при висок холестерол.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати