gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Всяка шеста бучка сирене ни е с палмова мазнина

Всяка шеста бучка сирене ни е с палмова мазнина

Сирене
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Според министерството на земеделието и храните всяка шеста бучка сирене, която е произведена у нас през тази година е с добавени хидрогенирани мазнини. В същото време 30 български фирми са признали официално, че използват този тип мазнина в храните, които произвеждат.

Всеки потребител, който внимателно чете етикетите на стоките в магазина, забелязва, че информацията в тях става все по-оскъдна. Можем да предполагаме само колко още производители не упоменават какво точно слагат в продуктите си, след като надпис растителна мазнина често замества хидрогенирана.

Наричат този тип мазнини модерният убиец. Хидрогенираната мазнина заслужава подобно наименование. Тя всъщност представлява продукт, който е обогатен с водородни атоми по изкуствен начин. Така течната мазнина се превръща в твърда и вложена в храните, им придава плътност и структура, която потребителите търсят.

Подложената на хидрогениране мазнина обаче увеличава лошия холестерол за сметка на добрия и води до повишаване на кръвното налягане, предизвиква сърдечни болести и се сочи като главен виновник за зачестилите инсулти и инфаркти.

Българско сирене

Като хидрогенирана мазнина най-често се използва палмово масло в сиренето. То е основен ресурс на хранителната индустрия, най-вече в заведения, предлагащи бърза храна, но намира своето място и в производството на хляб, млечни продукти, шоколад, захарни изделия, масло и маргарин, зърнени закуски и други.

Използването на палмово масло в производството на млечни продукти, основно на сирена у нас, се е увеличило през тази година в сравнение с миналата. Сиренето с палмово масло се явява имитационен продукт на истинското сирене. Пикът на предлагането на имитиращ продукт е през летните месеци, когато е туристическият сезон и нуждата от повече храни на пазара нараства.

Такъв тип производство намира своя пазар основно в малките градчета и на село. Дължи се на ниски покупателни възможности на хората. Според производители и наблюдатели на пазара няма възможност този тип продукция да се забрани. Тя се пласира в ресторантите и хотелите, които предлагат ол инклузив обслужване.

Буца сирене

Хидрогенираните мазнини се влагат най-вече при производство на храни със сухо мляко, което е евтино за разлика от необработваното. Производителите предупреждават, че сирене под 6 лева за килограм и кашкавал под 10 лева сигурно имат добавена палмова мазнина. При проверките е установено, че най-често производителите не слагат надпис, че продуктът е имитиращ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати