Ако имате тези проблеми, трябва да избягвате кафето

спиране на кафето

Психоактивният стимулант, заемащ първото място в световен мащаб, е кафето. Утрините са по-ароматни и ободряващи с неизменната чаша кафе. Макар че интересът към най-популярната напитка от страна на научната общност е много голям, все още няма единно мнение за ползите и вредите от редовната консумация на кафе.

Известно е, че топлата напитка подобрява паметта; пази от диабет; стопира разстройствата в познавателните функции; усилва действието на обезболяващите лекарства и държи онкологичните заболявания далече. При такова положение дозата става правило, пиенето му - удоволствие, а на отрицателната му страна се гледа повече като на съблазнителна, отколкото като на разрушителна.

Все пак кафето си има своето отрицателно действие и то трябва да се познава, за да се има предвид от хората, които са уязвими.

Като цяло кафето засилва чувството на тревожност. То има пряко действие върху психиката и консумацията му засилва безпокойството, тревожните състояния и депресията. Не е подходящо за хора, склонни към такива състояния.

Черната течност засилва секрецията на стомаха. Не се препоръчва пиене на гладен стомах от всички хора. Особено внимателни е необходимо да бъдат хората с хронични заболявания на храносмилателния тракт - гастрит, колит, язва, панкреатит.

причини за спиране на кафето

Странно изглежда, че любимата напитка може да предизвика главоболие, при положение, че ободрява, но това е доказан факт. Статистическите данни сочат, че когато дневно се пие повече от половин литър, главоболието е гарантирано.

Кафето причинява безсъние и хората, които имат нарушен сън е добре да отбягват вечерната чаша и дори да си спестят следобедното удоволствие.

Напълно забранена е тази напитка при гастроезофагенален рефлукс. Всички със сърдечно-съдови проблеми и такива на храносмилателната система; с дефицит на калций и ендокринни проблеми също трябва да ограничат до минимум или да спрат напълно консумацията на кафе.

Трябва да се има предвид и това, че ефектите на кофеина не са еднакви при всички. Жените го метаболизират по-бързо от мъжете, пушачите от непушачите, а жените, употребяващо противозачатъчни, много по-бавно от другите жени. Азиатците по-бавно от другите раси.

Така че употребата на изкусителната напитка трябва да се съобразява с много индивидуални особености. Страдащите от заболявания или определени състояния е добре да се съветват с лекар как и дали да консумират кафе.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати