Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Плосък хляб Msemmen - мароканските гьозлеми, които трябва да опиташ

Плосък хляб Msemmen - мароканските гьозлеми, които трябва да опиташ

Марокански плосък хляб Msemmen

Когато става въпрос за кухнята на Мароко, неизменната представа е за пикантни подправки, които придават нов, неочакван вкус на храната. Източната кухня наистина е едно великолепие от разнообразни аромати и гали небцето с интересни вкусове.

Точно екзотиката в кухнята прави Мароко едно от тези места, за които мислим, че съществуват само във вълшебните приказки. Можем обаче да се докоснем съвсем реално до магията им с помощта на ястията, които щедро ни показват великолепието на кулинарното изкуство.

Наред с уникалните предложения, които грабват вниманието на неизкушения още кулинарен пътешественик, има и такива марокански храни, които са семпли на пръв поглед, но крият не по-малко интересен и омаен вкус. Едно от тях е традиционна за страната закуска с трудно за произнасяне име Msemmen.

Това е много разпространено плосък хляб от областта Магреб, който се прави от брашно, грис, масло, вода, мая и сол. Напомнящият банички хляб се приготвя във форма на квадрат и се пече на специална плоча.

Този тънък, мазен и плосък хляб, описан в пътеводителя на Мароко, е посочен като обичайно ястие за закуска сутрин, следобед и като вечеря, със сладки или солени гарнитури.

Msemmen може да се консумира горещ или студен. То е добра основа за други ястия, вариантът му в Алжир е с пикантен пълнеж от кайма, чушка, лук, домат и подправки.

За нашата кухня вкусът на традиционната закуска от Мароко не е съвсем непознат. В източната част на нашата страна приготвят също традиционна тестена храна, която се нарича Гьозлеме. Вкусът на двете тестени изделия е почти идентичен, макар че има разлика в приготвянето и съставките.

Българското предложение е без грис. В мароканския вариант освен това няма плънка. Българското Гьозлеме се пържи, докато в Мароко пекат баничката на керамична плоча. В Африканската страна задължително мажат този марокански хляб с масло и мед.

Закуската е толкова популярна и харесвана, че се предлага във всеки местен ресторант, както и като неизменна част от закуската в хотелите там. Това е едно от кулинарните изкушения, благодарение на които източната кухня е толкова популярна и харесвана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати