gotvach.bg»Статии»Любопитно»Коледа в Корея: Религиозни традиции и храни

Коледа в Корея: Религиозни традиции и храни

Коледа в Корея

Християнството е сравнително ново за Азия, но днес около 30% от населението на Южна Корея е християнско. Следователно Коледа се празнува от християнските корейски семейства и също е официален празник (въпреки че Южна Корея е официално будистка).

Южна Корея е единствената източноазиатска държава, която признава Коледа за национален празник, затова училищата, бизнес и правителствените служби са затворени на Коледа.

Магазините остават отворени и коледният празник обикновено не им осигурява продължителна зимна почивка, както често се случва в други страни и култури.

Коледа е забранена в Северна Корея и затова живеещите в там не могат да украсяват или празнуват по някакъв начин празника.

Религиозни традиции

Традиции и храни в Кореа

Южнокорейските християни празнуват Коледа по подобие на начина, по който празникът се празнува и тук, но с по-малък акцент върху подаръци и декорации и повече акцент върху религиозните традиции, които са в основата на празника.

В Корея Коледа е преди всичко религиозен празник и по-малко извинение за пазаруване и харчене като цяло. Семействата могат да присъстват на литургия или църковна служба в Бъдни вечер или Коледа (или и двете), а коледните партита са популярни за младите християни на Бъдни вечер.

Дядо Коледа е популярен сред децата в Корея (известен е като Санта Харабуее) и носи или червен или син костюм на Дядо Коледа. Децата го познават като щастлива фигура на дядо, който раздава подаръци, а магазините наемат Дядо Коледа, за да поздравят купувачите и да раздадат шоколад и бонбони.

Хората в Корея обикновено си разменят подаръци на Бъдни вечер и вместо купища е обичайно всеки да получава по един.

Храни и ястия

Коледа в Корея: религиозни традиции и храни

Някои семейства празнуват Коледа с храна и събирания в домовете, но корейците също празнуват Коледа, като излизат. Ресторантите са заети на Коледа, тъй като се смята за романтична почивка за двойки (също като Свети Валентин), а тематичните паркове и шоу програми имат специални коледни събития.

Коледните бюфети са популярни в Сеул и много жители резервират своите коледни трапези доста преди празника. Възможно е да намерите всичко - от традиционната печена пуйка, до суши и ракови крака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати