Храната, която засилва еластичността на ставите

Храната, която засилва еластичността на ставите

Знаете какво казват: Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.

И е вярно, особено ако се интересувате от храни, които могат да подобрят еластичността на ставите. Ябълките действат противовъзпалително и антиоксидантно. Освен това са източници на бор и магнезий, които са полезни за костите.

Ябълките са само една от многото суперхрани, подсилващи здравето на ставите. Ето още няколко храни, които да добавите към диетата си, ако искате еластични и здрави стави.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци

Всички сме чували за свободните радикали и вредите, които могат да нанесат на тялото. Спанакът, броколи и магданозът ще ви помогнат да се преборите с тях, тъй като всички те съдържат каротеноиди, както и калций и магнезий. Храните с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на скоростта на разпадане на хрущяла.

Мазна риба

Мазната риба като сьомга и сардини може да намали ставната болка и сутрешната скованост благодарение на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини, които съдържа. Тъй като е трудно за много хора да се придържат към препоръчителните седмични количества, добавките с омега-3 също могат да помогнат за поддържане на здравето на ставите.

Авокадо

Храни за еластични стави

Авокадото е супер плод, съдържащ полезни мазнини, есенциални мастни киселини, бета-ситостерол и витамин Е, които усилено се борят срещу ставните възпаления. Освен това авокадото насърчава възстановяването на хрущялната тъкан и е особено полезно за пациенти, страдащи от остеоартрит.

Лук и чесън

Лукът е богат източник на кверцетин, антиоксидант, който намалява възпалението. Червеният лук има много високо съдържание на антиоксиданти. Чесънът съдържа алицин, съединение, което може да помогне за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.

Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които могат да намалят възпалението и да укрепят ставния хрущял.

Горски плодове

орските плодове и черешите засилват еластичността на ставите

Черешите, бъзът и малините съдържат антиоксидантни антоцианини, които помагат за намаляване на възпалителните химикали в организма. А черните череши понижават нивата на пикочна киселина, което спомага за предотвратяване на подагра.

Кисело мляко и кефир

Кефирът е храна за еластични стави

Киселото мляко и кефирът съдържат пробиотици, които могат да помогнат за намаляване степента на възпаление на ставите при ревматоиден артрит. От кефир може да си направите страхотни смутита. За по-добър ефект добавете чиа семена, които имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Орехи и бразилски орехи

Подобно на мазната риба, орехите също са богат източник на омега-3 мастни киселини и намаляват възпалението. Бразилските орехи са с високо съдържание на селен, което подобрява качеството на хрущялните тъкани.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати