Духът на тайландския банан и други легенди за бананите

Духът на тайландския банан и други легенди за бананите

В Тайланд има легенда за Нанг Тани, женски дух, който често напада дивите гори от бананови дървета. Известно е, че тези духове се появяват през нощта, когато луната е пълна и ярка. Облечен в традиционен тайландски костюм и плаващ над земята, Нанг Тани е нежен дух.

Това не означава, че Нанг Тани няма отмъстителна жилка - отсичането на любимите им диви бананови дървета води до проклятие. Също така легендата казва, че се отмъщават жените, които са били малтретирани от мъже.

Заради Нанг Тани се смята, че не е препоръчително дивите бананови дървета да са в близост до дома (в края на краищата - кой иска да живее близо до зъл дух). Тези дървета, за които се смята, че приютяват Нанг Тани, често се връзват с парчета плат, за да предупредят другите. Бананите в тези диви гори са неядливи поради семената им, но се смята, че листата и цветята им притежават магически и лечебни свойства.

Призрака на бананово дърво

Съществува и китайски мит за спектрална девойка от банани. В зависимост от това кой разказва историята, този добросърдечен дух излиза от пътя си, за да спаси влюбените, които се разделят от обстоятелства, извън техните сили, заради демони или неодобрителни родители. Когато духът изразходва твърде много от жизнената си сила, помагайки на другите, тялото ѝ се превръща в бананово дърво.

Нанг Тани - духът на тайландските банани

Митовете от бирмански произход разказват, че първата храна, която човекът е ял, когато е създаден, е бананът. Когато първият човек огладнял, той скитал из гората за нещо за ядене и се натъкнал на ято птици, ядящи жълтите плодове. След това прогонил птиците и занесъл бананите при семейството си. Поради това бананът се нарича hnget pyaw, което в превод означава "птиците разказали".

Бананите в африканските истории

Бананът също е важна част от африканската митология. Думата банан е западноафриканска по произход и често е свързана с понятия за раждане и плодовитост. Много митове за произхода казват, че първият мъж е роден от банановото дърво.

В Уганда не са рядкост семействата да заравят плацентата на новородено в основата на бананово дърво. След това листата на тези дървета могат да бъдат използвани, за да помогне на жена да зачене, но яденето на плодовете на тези специални дървета е забранено, тъй като плодовете са свързани с душите на децата, с които са свързани.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати