Симптоми, че сте приели твърде много кофеин

прекаляване с кафето

С присъствието на кофеин в много различни напитки, храни и лекарства може да се окаже, че изпитвате симптомите на предозиране с кофеин. Или може да имате чувствителност към кофеин, дори и в ниски количества. Научете признаците на тези проблеми.

Кофеин

Кофеинът е естествен стимулант, намиращ се в кафето, чая и шоколада (но не се среща в повечето билкови чайове). Кофеинът също е изолиран като химикал по време на процеса на приготвяне на безкофеиново кафе и добавян към енергийни напитки и някои храни.

Той се намира в някои лекарства, използвани за облекчаване на болката, както и в енергийни таблетки или прахове. Кофеинът е често срещана съставка в билковите добавки за отслабване, но изследователите твърдят, че може да не е отразено точно върху етикета.

Колко кофеин е твърде много?

В умерено количество кофеинът обикновено е много безопасен стимулант, който може да осигури ползи като бдителност и подобрено настроение, но прекалената консумация на кофеин може да причини редица странични ефекти. За повечето хора около 300 милиграма кофеин на ден е безопасно ниво на консумация на кофеин, въпреки че това е приблизително еквивалентно на три чаши кафе.

Някои хора са чувствителни към кофеина дори при ниски нива. Също така е важно да се признае, че нивата на кофеин варират значително в кафето, чая и други вещества, съдържащи кофеин.

прекаляване с кофеина

Симптоми на предозиране с кофеин при възрастни

Симптомите на предозиране с кофеин се различават при различните хора и варират от умерено (зачервено лице) до крайност (смърт), в зависимост от индивида и нивото на консумация на кофеин.

Симптомите на предозиране с кофеин включват: ускорен пулс, тревожност и други проблеми с нервната система, объркване, диария, затруднено заспиване, безсъние, безпокойство или изпадането в безсъзнание, виене на свят, треска, зачервено лице, стомашно-чревни проблеми, халюцинации, главоболие, повишено уриниране, повишена жажда, неравномерен пулс, раздразнителност, нервност, мускулно потрепване/спазми или гърчове, гадене, дихателни проблеми и повръщане.

Симптоми на предозиране с кофеин при деца

Реакцията към кофеина при деца е подобна на тази при възрастни, но тъй като те тежат много по-малко е необходимо по-малко кофеин, за да се получат ефектите. Допълнителните симптоми на предозиране с кофеин в този случай включват ниско кръвно налягане и редуване между напрегнати и отпуснати мускули.

Американската академия по педиатрия препоръчва деца под 12-годишна възраст да не ядат или пият никакви кофеинови храни или напитки. Въпреки че може да не давате на детето си кафе, бъдете наясно с другите източници като газирани напитки, шоколад и енергийни напитки.

Чувствителност към кофеин

Хората със здравословни проблеми или чувствителност към кофеин изпитват негативни симптоми и при умерен прием на кофеин. Симптомите на чувствителност към кофеин са подобни на симптомите на предозиране с кофеин, но те могат да започнат при много по-ниски нива на консумация, като относително ниското ниво на кофеин в шоколадов бар.

много  кофеин

Фактори, влияещи върху чувствителността към кофеина, включват:

Възраст: Децата са по-чувствителни към кофеина от възрастните.

Пол: жените повечето пъти са по-чувствителни към кофеина от мъжете.

Здравословни проблеми: Тревожността, сърдечно-съдовите проблеми или дихателните проблеми могат да повишат чувствителността към чувствителност към кофеин и предозиране.

Нередовна консумация на кофеин: Редовната консумация на кофеин увеличава допустимите отклонения от кофеина при повечето хора, но ако го приемате рядко, ще усетите ефектите повече.

Лекарства: Кофеинът може да взаимодейства с лекарства и добавки като теофилин, ехинацея и някои антибиотици като ципрофлоксацин и нороксин (норфлоксацин). Потенциалните странични ефекти включват усилване на симптомите, свързани с прекомерната консумация на кофеин и продължителните ефекти на кофеина.

Тегло: По-ниското тегло обикновено повишава чувствителността към кофеина.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати