Комбуча: Безсмъртен здравословен еликсир или домашна отрова?

ползи и вреди от комбуча
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Комбуча е вид ферментирал чай, който е станал невероятно популярен, преди всичко поради своите предполагаеми ползи за здравето. Идеята, че комбуча е здраве, не е нищо ново. Историята на тази напитка датира от 2000 години.

През това време тя е наречена "Безсмъртен здравословен еликсир" в Китай, разпространен по целия свят, обхванал Русия като здравословна напитка, приготвяна у дома от милиони, комерсиализиран и продаван в големи мащаби в САЩ и продаван като всичко от храносмилателна помощ до лек за рак.

Клиниката Майо, FDA и други преди време предупредиха за възможните опасности от комбуча. На какво да се вярва в този сбор от идеи за здравословното състояние (или вредността) на комбуча?

Как вреди комбуча на хората?

Комбуча, подобно на много лекарствени вещества, съдържа потенциал за вреда. В повечето случаи проблемите възникват поради липса на внимателни практики сред домашните пивовари. В няколко други случая възникват проблеми, тъй като комбуча, като ферментирала храна, естествено съдържа малко количество алкохол. Нека първо да поговорим за последния въпрос.

Комбуча съдържа алкохол. Обикновено не е много - максимумът често е около този на слаба бира, но повече алкохол, отколкото плодов сок. Някои хора изобщо не са чувствителни към този алкохол, докато други са. За повечето това зависи от индивидуалното им ниво на чувствителност към алкохол. Жените са склонни да бъдат по-чувствителни към алкохол от мъжете, а тези с по-ниска телесна маса също са по-уязвими. Но освен ако не консумирате повече от голяма чаша или пиете много стара комбуча, въздействието обикновено е умерено „бръмчене“ най-много.

Сега, за по-малко внимателното приготвяне у дома. Докато вредата от домашно приготвената комбуча е рядка, все пак си струва да се обмисли, когато пиете и (особено) приготвяте комбуча. Проблемът е обвързан с факта, че повечето хора по света, които пият комбуча, пият домашен продукт, който е направен от сурови, ферментирали материали.

Това означава, че (в идеалния случай) използвате добри бактерии и дрожди, за да ферментирате нещо и след това го консумирате без да готвите, за да убиете бактериите. Ако имате само добри бактерии в сместа, това е невероятно здравословно. Но когато бактериите ви се замърсят, тогава се насочвате към проблеми.

Често можете да кажете кога дадена партида комбуча е лоша поради нейния „отсъстващ” мирис и вкус. Някои видове замърсяване обаче не се наблюдават по аромата и вкуса на партида, така че дори и домашната ви комбуча да изглежда добре, може и да не е така.

комбуча

За повечето хора, изпиването на чашаот напитката няма да навреди много, но ако имате здравословни проблеми или получите някои особено гадни бактерии в комбучата си и пиете много от тях, бихте могли да предизвикате алергична реакция, инфекция и / или разстроен стомах.

В допълнение към въпроса за замърсяването, неинформираното или нехарактерно домашно приготвяне може също да причини отравяне с олово в дългосрочен план. Как става това? Ако ферментирате своята комбуча в керамични съдове, може да изтече олово от глазурата и постепенно да ви отрови. За щастие, този потенциален проблем е доста лесно да се избегне. Просто сварете комбуча в стъклен съд, като кани за ферментация за вино или бира.

Как Комбуча влияе на здравето?

Все още не е имало много официални изследвания за ползите за здравето от консумацията на комбуча, така че повечето доказателства за нейните ползи са анекдотични. Въпреки това, има много анекдоти и културни вярвания около здравословните ползи от комбуча.

Това, в съчетание с личен опит от здравословното състояние, свързано с консумацията на комбуча, е достатъчно за много хора да се кълнат в общите си ползи за здравето и ефикасността си за предотвратяване, подобряване и лечение на определени здравословни проблеми.

Ето някои от основните здравни претенции, свързани с комбуча:

Комбуча подхранва и детоксикира тялото. Комбуча е богата на много аминокиселини, ензими, бактериални киселини, пробиотици, антиоксиданти, глюкуронова киселина, микроелементи в микроорганизмите, витамини от група В и различни други мощни хранителни вещества.

Няколко от тези вещества могат да намалят натоварването върху панкреаса и черния дроб, като по този начин подпомагат тялото в естествения му процес на детоксикация. Освен това антиоксидантите в комбуча могат да повишат имунната система и да повишат нивата на енергия.

Широко се приема, че подпомага храносмилането и здравето на стомаха и червата. Живата комбуча съдържа огромно количество полезни бактерии, което означава, че тя е пробиотична в природата. Има много ползи за здравето, свързани с пробиотиците. Те включват подобрено храносмилане, намаляване на симптомите на фибромиалгия, борба с растежа на кандида (паразитна мая) и повишена стабилност на настроението и умствена яснота.

Комбуча може да предотврати рака (или според някои дори да го излекува). Той съдържа големи количества глюкарова киселина, вещество, което някои изследвания показват, че предотвратява рака. Анекдотично се предполага, че са били излекувани различни хора от рак. В Русия комбуча е известна като чай квас (като квасът е нещо като домашно приготвена руска малцова бира) и се казва, че това е причината големи площи на страната да имат необичайно ниски нива на рак.

Комбуча може да е полезен за вашите стави. Включва група химически съединения, наречени глюкозамини. Глюкозамините се считат за мощна превенция и лечение на артрит. Това е така, защото те увеличават производството на организма на хиалуронова киселина, съединение, което запазва, поддържа и защитава ставите по най-различни начини.

Вие сами можете да знаете дали комбуча е нещото, което бихте искали да направите редовна част от вашата диета. Вслушайте се в своите инстинкти и най-добри преценки и почувствайте уникалния отговор на тялото си на комбуча, за да определите дали е подходящ за вас.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати