Най-вкусните ястия на Балканите

Страхотна балканска кухня
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Всяка национална кухня има своите отличителни особености, които я правят уникална и различна от всички останали. Отделните региони обаче имат много сходни кулинарни специалитети, а някои са буквално еднакви. Това се дължи на общите продукти, които растат в еднаквите климатични пояси.

Тези характерни особености се отнасят и до Балканската кухня. Тя е колоритна, очарователна и богата на вкусове. Някои от тях са доста сходни, но все пак с щипка уникалност, която кара пътешественика да опита всяко предложение. Ето някои от храните, характерни за Балканите, на които е трудно са се устои.

Плескавица

Изключително популярното предложение може да се намери в Сърбия, Черна гора, Македония и Босна. На практика плескавицата представлява мляно свинско, агнешко, говеждо или телешко, печено на скара. Поднася се с богата гарнитура от местни зеленчуци. Едно от най-обичаните балкански ястия.

Менемен

турско ястия менемен

Който е опитвал това предложение на турската кухня, веднага ще каже, че и ние го имаме и го наричаме миш-маш. Там обаче менемен се поднася на закуска. Не го ядат с вилица, както ние тук, а топят филийка в него.

Гюллач

Това кулинарно изкушение е десерт от известното с майсторските си изпълнения турско сладкарство. Смята се, че от него е произлязла баклавата. Турците го правят от ХVІ век, но тогава това е било скъпо изкушение и го е имало само в богатите домове. Сега е традиционен сладкиш, който ядат на празника Рамадан.

Сарми

Няма човек на Балканите, който да не познава сармите. У нас се правят няколко вида - с лозови листа, със зеле, с лапад. Могат да бъдат с месо или постни. Има различни вариации - завити, голи сарми, когато не се завиват в добре познатата форма. Слагат се и различни подправки и съставки, но неизменната е ориз, който се овкусява.

балканска баница

Баница

Това печиво е толкова характерно, че може спокойно да бъде визитна картичка на Балканската кухня. Възможностите са много - със сирене, с тиква, със зеле, със спанак. Ястието е много калорично и може да се яде на всяко хранене. Познато е и под името бюрек.

Тавче-гравче

Едно типично македонско ястие, което се прави и в съседните страни. Прилича на българската боб яхния. Съдържа същите продукти и дори подправки.

Мекици

балканска кухня - мекици

Мекиците са може би най-популярната закуска у нас. Техен еквивалент са бухтичките, защото и двете кулинарни удоволствия представляват тесто, което се пържи в гореща мазнина.

Дзадзики

Гръцкото изкушение Дзадзики визира добре позната и у нас и любима салата. Наричаме я Снежанка или по-просто млечна салата. Продуктите във всички балкански страни са почти еднакви - кисело мляко, краставица и подправки.

Качамак

Полента, мамалига или качамак, това са названия на едно и също ястие. Идва от Румъния и се прави с царевично брашно. Може да се консумира с мляко или сирене и замества хляба.

Балокуме

Това са традиционни албански бисквитки, които не са толкова популярни у нас, колкото останалите предложения, но все пак, който посети Албания, непременно ги опита.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати