Магията Пеперони - история на чудния колбас

колбас Пеперони
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

На всички ни е ясно, че когато на сцената се появи някакъв кулинарен шедьовър или просто хранителен продукт, превърнал се в деликатес, всички народи започват да се опитват да си присвоят "патента" върху него.

А тъй като ще говорим за пикантния колбас, познат вече по цял свят под името Пеперони, ще се опитаме да проследим коя държава би могла да има "претенции" върху неговия "патент" и всъщност кое е по-важно - кой го е изобретил или кой му придал толкова голяма популярност.

За "патент" над Пеперони могат да се борят както италианците, така и американците. Първите са го изобретили, а вторите са го направили популярен по цял свят. Но по-полека.

В действителност италианците са създали пикантната свинска наденица, но за първи път американски производители на пица са я включили като основна съставка в своята пица, кръстена Pizza alla diavola. Днес Пеперони можем да срещнем и в много други пици, но се използва масово при направата на пиците Пеперони и Дяволо.

Класическият италиански колбас се произвежда от 70 % свинско месо и 30 % говеждо месо, но има и много други вариации на рецептата. На Карибите например той се произвежда или от конско, или от магарешко месо, или е комбинация и от двете. В някои държави пък се прави от птиче месо.

Но независимо какво точно е месото (подчертаваме, че истинската класика си е италианският вариант), задължително е да присъстват 3 подправки, без които колбасът нямаше да има характерния си цвят и вкус. Това са черен и червен пипер, както и чесън. Именно те придават на Пеперони по-острия му и пикантен привкус.

пица Пеперони

А откъде идва името Пеперони? Много просто - на английски pepper означава пипер, а пък на италиански той е peperoncino, но обикновено с това название се определят червените пикантни пипери.

Без значение обаче коя държава как нарича пиперите си, факт е, че магията Пеперони е завладяла цял свят, а пиците, носещи същото име, са сред най-предпочитаните от ценителите на деликатесите.

По-интересното е, че можете да си приготвите и сами този пикантен колбас, защото в интернет пространството има достатъчно насоки как това да бъде постигнато, включително и подробни рецепти. А определено си струва да си имате своя домашно направена пикантна наденица, която да сте приготвили спрямо вкуса си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати