Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Алкохолът, подходящ за ползване при готвене

Алкохолът, подходящ за ползване при готвене

Алкохолът, подходящ за ползване при готвене

Някои ястия се комбинират с алкохол повече от добре. Почти всеки знае кой алкохол с какво блюдо се поднася. Съществува възможност обаче много видове алкохол да се влагат при самото готвене, което подобрява вкуса на продуктите или пък скъсява времето на готвене. Ето кои видове алкохол са подходящи и за какви храни.

Картофки и бира

Картофки с бира

Картофките с бира е класика при поднасяне на това блюдо. Пивото обаче може да влезе в употреба и при готвене на картофите. Когато се правят картофки на фурна, вместо водата, която се налива, може да се сложи светла бира в същите пропорции. По-добре питието да е от леките, за да се избегне нагарчащият вкус, който се получава при по-голямо съдържание на малц. Накрая се покрива с фолио и се пече по познатия начин.

Водка с пилето

За разлика от останалите видове алкохол водката не притежава остатъчен вкус. Затова тя е перфектна съставка за всякакви маринати за месо от птици. Прави месото много крехко, направо топящо се на вкус, и в същото време се изпарява при печенето.

Вино и различни видове месо

Телешко във вино

Червеното вино и червените меса, бялото вино с бели меса е класика, която важи и при приготвяне на маринати. Когато алкохолът се добавя в самото ястие, при топлинната обработка то прониква в месото и вкусът му се променя. Затова виното трябва да е среден или висок клас, ако ще се добавя в процеса на готвене.

С червено вино се правят кебапи и маринати, както и яхнии. Ако месото е киснало в марината с червено вино, не бива да се добавя още при готвенето, защото ще се насити прекалено силно и това ще убие подправките. Имайте предвид, че виното има свойството да стяга месото, а не да го отпуска.

За белите вина важат същите условия. Те може да се добавят при готвене на птиче месо, риба, морски дарове.

Узо и даровете на морето

Узо е подходящ алкохол за морски дарове

Когато става въпрос за морска храна, напитките с анасон като узото и мастиката са много подходящи. При готвене алкохолът се изпарява, оставяйки един прекрасен ароматен завършек на блюдото.

Коняк в тандем със сушени плодове

Ако сушените плодове ще се използват в плодови салати или десерти, добре е да се накиснат в малко коняк или бренди. Непременно висококачествени. От алкохола плодовете разгръщат вкуса и аромата си и в същото време стават по-меки и вкусни за хапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest