Как да си приготвим сами мляко от спелта?

Как да си приготвим сами мляко от спелта?

Спелтата е една от най-старите култивирани зърнени култури в историята на човечеството. Популярността ѝ се увеличава неимоверно през последните години, стимулирана от все по-усилващото се желание у повече хора да водят здравословен начин на живот.

От спелта освен брашно за изработка на различни хлябове и тестени изделия се приготвя и мляко - напитка, перфектна за хората с непоносимост към лактоза.

Полезни качества на млякото от спелта

Бидейки продукт, извлечен от тази така нутритивна зърнена култура, това мляко съдържа и съхранява всичките и множество ценни елементи:

- Високо съдържание на протеини - 16%, за сравнение с обикновената пшеница, при която процентите са 12;

- Богатство на есенциални мастни киселини;

- Ценен източник на фибри;

- Съдържа минерали като желязо, цинк, мед, магнезий и фосфор;

- Богата е на витамини, сред които Е, В1, В2, В3, В6 фолиева киселина, ниацин и тиамин.

Има известен риск част от полезните вещества да се редуцират или изгубят само при преработка в индустриални условия. По тази причина най-доброто мляко от спелта, съхраняващо целият си букет от качества, бихме имали единствено ако си го приготвим у дома.

Как да си приготвим домашно мляко от спелта?

Продукти за 1 литър:

1/2 ч.ч. спелта на зърна или филирана

1 л гореща вода

1 щипка канела, по желание

1 щипка ванилия по желание (или семената от 1/2 шушулка)

1 щипка сол

Приготвяне: 20 минути

Мляко от спелта

Всички продукти се слагат в блендер или подходящ уред за фино смилане. Включва се на максимална потенция до перфектно смилане. Оставя се да престои около 10 минути и после се минава през филтър за фино прецеждане, за да се отстрани всяко останало парченце или люспа от зърната.

Преди сервиране млякото от спелта се охлажда, защото студено ни предоставя максимално своят приятен вкус.

Ефекти и ползи от приема на мляко от спелта

Всичките полезни вещества, съдържащи се в спелтата, означават един дълъг списък от ползи за човешкия организъм. Това прави напитката, изработена от тези култура, идеален заместител на млякото от животински произход, освен това не му отстъпва и по вкус.

Основните благоприятстващи организма свойства на тази напитка са:

- Високото съдържание на фибри помага и улеснява работата на червата, с което е полезна за хора, страдащи от запек и неправилна обмяна на веществата;

- Есенциалните мастни киселини, присъстващи в спелтата, респективно и в млякото от спелта, създадено от нея, са фундаментални при борбата с холестерола и високото кръвно налягане. Освен това защитават сърцето и подобряват кръвообращението;

- Наличието на витамини от групата В стимулира и подсилва мощно имунната система и успокоява нервната система, редуцирайки нивата на стрес и напрежение;

- Богатството на минерали спомага за поддържането на здрави кости в нашето тяло;

- Поради отсъствието на лактоза в това мляко и факта, че е от растителен произход, то е подходящо за вегани и хора с алергии или нетолерантност към лактоза. Но трябва да се отбележи, че напитката съдържа глутен в известни количества, по тази причина не е подходяща за хора страдащи от целиакия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати