gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кокосът - тропически източник на здраве и живот

Кокосът - тропически източник на здраве и живот

Кокос

Кокосовият орех, кокосовото мляко или кокосовите стърготини обикновено свързваме само със сладкиши. Но знаете ли, че кокосовата палма в тропиците се нарича Дървото на живота? И не напразно.

Кокосовият сок се извлича от незрели зелени плодове. Той е прозрачен, със сладко-кисел вкус. Аборигените са го използвали често като питейна вода, тъй като напълно утолява жаждата. Сокът от кокос съдържа много минерали, препоръчително е да се консумира при големи физически упражнения.

Жителите на тропическите страни използват кокосовия сок като тоник, като на негова основа приготвят различни коктейли. Кокосовият сок не съдържа мазнини и е с нискокалоричен - в 100 милилитра се съдържа само 16.7 ккал.

Кокосовото мляко се добива вече от зрели плодове. Това е също кокосов сок, но вече наситен с мазнини. Представлява бяла емулсия с гъста консистенция, отличителен сладък вкус и мирис.

Кокосов орех

Подобно на кокосовия сок, кокосовото мляко е много полезно за здравето. Съдържа голям брой аминокиселини, витамини и аскорбинова киселина. Според източната медицина кокосовото мляко стимулира сърдечно-съдовата система.

В кулинарията кокосовото мляко се добавя към различни супи, сосове, които се използват като подправка за готвене на риба или овнешко.

Ако се опитвате да отслабнете, не трябва да злоупотребявате с кокосово мляко или продукти, в които се съдържа. За разлика от кокосовия сок то е много мазно и съдържа голямо количество калории.

Кокосова торта

От изсушената вътрешност на кокосовия орех пък се добива кокосово масло, което се използва в сладкарската промишленост. Настъргано то се използва за украса на сладкарски изделия - бонбони, сладки, шоколади, пайове, торти.

Тъй като кокосово масло помага на организма да усвоява по-добре калция, лекари препоръчват използването му за профилактика на остеопороза, укрепване на костите и зъбите.

Ако трябва да обобщим с няколко думи - кокосовият орех е едно природно съкровище, един тропически източник на здраве и живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати