gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е по-добре да не белите ябълките

Защо е по-добре да не белите ябълките

Защо е по-добре да не белите ябълките
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Ябълките са една от най-достъпните здравословни храни. Те са и изключително разнообразен плод – сортовете са безкрайни, а всеки от тях предлага различен вкус и текстура, за да угоди на най-капризното небце. Друг плюс е, че те са изключително лесни за консумация – на практика е необходимо просто едно измиване. За по-придирчивите хора обаче има пречка – кората.

Каквато и да е причината да белите ябълките си, трябва да знаете, че в кората на този плод всъщност се крият най-големите ползи.

Защо не бива да белите ябълките?

На първо място, в кората се съдържат по-голямата част от фибрите. С кората цяла ябълка съдържа почти 5 грама фибри, а без нея – едва 2. В обвивката на плода се намират и повечето витамини. Причината е, че при зреенето, именно кората е поемала слънчевите лъчи и нутриентите. Ако консумирате ябълките обелени, се лишавате от огромно количество витамини и минерали, които правят този плод толкова полезен.

Един от най-важните антиоксиданти в ябълките се съдържат в кората ѝ. Той помага за функцията на белите дробове и поддържа паметта. Той е и свързан с намален риск от развитие на Алцхаймер. Обелите ли плода, тези ползи изцяло се губят.

Ябълки

В кората се съдържа и специален нутриент, който е свързан с намален риск от развитие на рак – на черния дроб, на дебелото черво и на гърдата. Полифенолите, които също се съдържат в кората, спират растежа на злокачествените клетки в организма ни, доказват скорошни проучвания.

В нея се съдържат и киселини, заради които ябълката носи славата си на пръв помощник при отслабването. Фибрите, за които вече споменахме, също имат важна роля при отслабването – те на практика правят плода бавен въглехидрат. Освен това те засищат, което автоматично води до прием на по-малко калории.

Някои родители белят ябълките и ги режат на парченца, защото по този начин те са по-лесни за консумация от децата. Препоръките на експертите са кората да не се премахва, дори и за най-малките, защото по този начин се губят основни свойства и витамини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати