Значението на каймака за перфектното еспресо

еспресо

Каймакът е онази пяна, която се крепи върху прясно приготвено еспресо. Колкото и да е странно, каймакът е противоречива съставка. Той е или знак за перфектно еспресо, или надценена пяна, което е чудесно, ако го получите, но и не е голяма работа, ако не успеете да го постигнете.

Какво е каймакът?

Каймакът е ароматна, червеникаво-кафява пяна, която се намира на върха на еспресото. Образува се, когато въздушните мехурчета се комбинират с фино смляно кафе. Силното присъствие на каймак в еспресото показва качествено, добре смляно кафе и умела бариста (професионална машина за кафе). Каймакът помага да придадете на еспресото по-пълен вкус и по-дълъг послевкус от капковото кафе.

Какъв е перфектният каймак?

Баристите ще имат различни мнения за това, което смятат за идеалния каймак. Целта е да получите каймак, който не е нито много дебел, нито твърде тънък, и това за две минути.

Ако имате твърде много каймак в чашата, ще имате по-малко еспресо. Много баристи се стремят към каймак, който е около една десета от еспресото.

Ако твоят каймак „падне“ след по-малко от една минута, тогава извличането е било твърде бързо.

Извличането от качествена машина за еспресо трябва да отнеме между 15 и 30 секунди, въпреки че това може да варира от една машина до друга.

Не забравяйте да оставите вашата машина да се загрее, преди да приготвите кафето, и да я почиствате редовно, за да се уверите, че тя продължава да работи правилно. Мръсната машина също ще допринесе за горчивината на вашето еспресо.

каймак и еспресо

Фактори, които влияят върху каймака

Може да нямате пълен контрол над каймака на вашето еспресо. Освен усъвършенстването на техниката на приготвяне, каймакът може да бъде повлиян от следните фактори.

Колко прясно изпечено е вашето кафе? Прясно изпеченото кафе образува повече каймак върху еспресото. Това е така, защото маслата от кафените зърна все още са извън обгазяването от процеса на печене. Ако местното кафене пече собствено кафе, може да забележите, че имат по-ясно изразен каймак от това, в което не се пече на място.

Колко тъмно е вашето кафе? Като цяло, колкото по-тъмно е кафето, толкова по-малко каймак ще имате. Това се дължи на маслото, което се разтрива по време на работа, опаковане и смилане. Ще забележите, че много кафе компании предлагат печено еспресо, в което трябва да има идеалното количество масла.

Как се преработва кафето? Естествено преработеното кафе често произвежда най-добрия каймак, тъй като повече от тези масла са останали непокътнати.

Наистина ли това е важно?

Въпреки че може да изглежда, че добрият каймак е определението за перфектна чаша еспресо, той не е толкова важен, колкото някои определят. Той допринася за аромата на еспресото и е желателно наличието му. И все пак, в действителност е абсолютно възможно да имате страхотна чаша еспресо без перфектния каймак.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати