Най-големите грешки в приготвянето на торта

Най-големите грешки в приготвянето на торта

Печенето на торта може да бъде доста лесно, но ако не внимавате, нещата могат бързо да се объркат. Ако имате проблеми в някои от етапите на приготвяне на тортата, най-вероятно правите една от грешките по-долу.

Обикновено няма да го забележите, докато тортата не е готова. Целта е да се поучите от грешката си и да разберете какво се е объркало, така че никога повече да не извадите тъжна и напукана торта от фурната.

1. Използвате заместители

Най-голямата грешка при печенето на торта е неспазването на рецептата. Използването на по-малко или повече съставки или друга съставка, от това, което е посочено в рецептата, невинаги ще доведе до проблем. Но ако тортата се окаже странна, няма да знаете дали това е било от съставките или вашия метод на заместване. Така че, докато се уверите, че рецептата за тортата е правилно написана, не правете никакви изменения в нея. И дори тогава променяйте само един елемент. По този начин, когато следвате рецептата и след това промените нещо, а то не работи, ще знаете какво точно е причинило проблема.

2. Не претегляте правилно брашното

Претегляне на продукти за торта

Следващата най-голяма грешка е промяната на количеството брашно. Това не е задължително по ваша вина - много рецепти за торти все още изброяват брашно в чаши, а не по тегло, въпреки че чашките са известен неточен начин за измерване на брашно. Ползването на мерителна чаша в торба с брашно може да доведе до 30 процента допълнително брашно от това, което всъщност означава „чаша“. Това допълнително брашно определено може да провали рецептата, като кара тортата да се окаже твърда, суха и ронлива.

Вместо това за всяка чаша брашно в рецептите претегляйте 130 грама брашно. Това важи и за рецептите, които се отнасят за брашно за кекс. Просто претегляйте брашното си, а не да го загребвайте: 130 грама е 130 грама, независимо дали става въпрос за брашно за кекс, брашно за торта или хляб.

3. Използване на стар бакпулвер и сода за хляб

Най-големите грешки в приготвянето на торта

Химическите агенти за разтваряне като бакпулвер и сода за хляб са това, което помага на вашите торти да се надуят, а като всяка съставка в килера в крайна сметка те се оказват понякога застояли. Тези продукти имат ефективен живот от около шест месеца. Те все още ще работят след това, но не толкова добре. Ако бакпулверът ви е стар, няма значение колко стриктно следвате рецептата, тортата ви няма да се окаже съвсем идеална.

Решението: Вземете нов пакет с бакпулвер и сода за хляб и ги маркирайте с датата шест месеца в бъдеще. Когато тази дата настъпи, хвърлете всичко останало и ги заменете.

4. Смесване неправилно

Това е още една грешка при приготвянето на торти, която може да направите, ако рецептата, която следвате, предлага само неясни или нееднозначни инструкции, които може да видите в рецепти за смесени торти като торта с моркови или маслена торта.

Най-вече обаче ще използвате метода на кремообразуване, който призовава за комбиниране на маслото и захарта до светло и пухкаво. Но кога е точно това? Голяма част от процеса е въпрос на опит - най-бързият начин да натрупате опит, е да изпечете много торти, по това време вече ще знаете какво правите.

5. Използване на студени съставки

Продукти за торта

Тестото за блатове за торта е емулсия, което означава, че е смес от съставки - мокри и сухи, мазнини и течности, които обикновено не биха се комбинирали (помислете за майонезата като пример). И една от причините една емулсия да не успее да се събере е, че компонентите ѝ са твърде студени.

Което има смисъл - твърдите парченца масло няма да се смесват с нищо. В тесто тези парченца масло ще се превърнат в торта с ронлива текстура, която няма да се надигне добре.

Ето защо, когато печете торта, оставете маслото, яйцата, млякото и всички други охладени съставки на стайна температура, преди да започнете да смесвате. Половин час е по-добре, отколкото нищо, но по възможност изчакайте поне час.

6. Не калибриране на фурната

Най-големите грешки в приготвянето на торта

Ето един парадокс: настройката на фурната ви на 180 градуса не означава непременно, че тя всъщност е толкова! С течение на времето фурната ви може да стане неправилно калибрирана и реалната температура може да бъде с 25 до 50 градуса по-висока или по-ниска от тази, която си мислите. Това може да доведе до всякакви проблеми, когато печете торта - от вдлъбната среда, до напукани краища.

Решението: Вземете си термометър за фурна. След това поставете фурната си на дадените градуси и вижте какво отчита термометърът. Ако има отклонения, коригирайте съответно.

7. Неправилно охладена торта

Ако тортата ви има влажна основа или лепкав връх, това означава, че е била охладена неправилно, било защото сте я оставили в тавата да се охлади докрай или сте я извадили от нея и след това сте я увили в найлон, докато е била все още топла.

Прясно изпечена торта се нуждае от циркулация на въздуха и дори ако планирате да я охлаждате или замразявате и след това да я сервирате по-късно, все още трябва да я оставите да изстине напълно, преди да я увиете.

След като оставите тортата да изстине в тавата в продължение на 10 минути, трябва да я извадите и да я оставите да изстине на открито, така че въздухът да циркулира навсякъде около нея.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати