Деветте хормона, виновни за напълняване

хормони и напълняване

Наднорменото тегло на човека е сигнал за околните, че става въпрос за преяждане. Това не винаги е правилният отговор. Стресът, възрастта, генетичната предразположеност и неправилният начин на живот водят до хормонални дисбаланси, които причиняват затлъстяването.

Ясно е, че тези хормони трябва да бъдат държани под контрол, ако искаме да регулираме правилно теглото си. Кои обаче са виновните хормони и как да осъществим контрола над дисбаланса в тях?

Хормоните на щитовидната жлеза - тя се намира в основата на шията. Произвежда хормони, наречени Т3, Т4 и калцитонини. Те участват в метаболитните процеси. Когато тялото ги произвежда в по-малко количество, говорим за хипотиреоидизъм. Заболяването се свърза с увеличаване на теглото, заради задържането на вода, което причинява и подпухнало изражение на лицето.

Превенцията на това заболяване се прави с употреба на достатъчни количества йодирана сол; консумация на добре сготвена храна; избягване на суровите зеленчуци; редовен прием на витамин D като хранителна добавка и консумация на храни с високо съдържание на цинк.

Инсулинът е хормон, който се секретира в панкреаса. Чрез него глюкозата стига да клетките на тялото и им дава енергия. В процеса на хранене организмът преобразува приетите въглехидрати в глюкоза. Преработените храни, алкохолът, нездравословните продукти водят до резистентност към инсулин, което предизвиква застой на глюкоза в кръвообращението. Нивата на кръвната захар нарастват и оттам се стига до диабет тип 2.

За да се избегнат тези проблеми, в менюто трябва да присъстват зеленолистни зеленчуци и сезонни плодове и зеленчуци, които се консумират пресни. Мазната риба, ядките, зехтинът и лененото семе подобряват нивата на омега-3 мастните киселини. Нуждата от вода за тялото на ден се задоволява с около 4 литра. Добре е да се спортува поне 4 часа в седмицата. Алкохолът, газираните и подсладените напитки е добре да се избягват.

пълна жена

Кортизолът е продукт на надбъбречните жлези при депресии и тревожност. Той се произвежда, за да намали нивата на стреса като се увеличи кръвната захар и се потисне имунната система, докато се овладее стресът. В съвременния начин на живот стресовите състояния са постоянно явление, което може да доведе до високи нива на кортизол, при което ще се натрупат мазнини.

Избягването става с редовен сън, изключване на преработена и тежка храна, както и на алкохол. Нужно е прекарване спокойно на свободното време сред близки и приятели.

Тестостеронът е мъжки полов хормон, но и жените го секретират. Той изгаря мазнините и подпомага либидото. Възрастта и стресът са му врагове.

За да се избегнат нежелани последствия, трябва редовно да се тренира, да се избягва алкохолът, да се приемат добавки с протеин и в менюто да присъстват храни с фибри, както и пълнозърнени култури и ленено семе.

Прогестеронът и естрогенът трябва да бъдат в баланс, за да може тялото да функционира правилно. Ако прогестеронът падне, това предизвиква депресия и наддаване на тегло. Естрогенът при жените пада по време на менопауза и тогава тялото започва да превръща всички източници на енергия в мазнини, за да попълни нужната му глюкоза. За избягване на нежелани състояния е нужно да се спазват същите правила, които важат и за другите хормони.

Лептинът регулира енергийния баланс, потискайки глада, а грелинът стимулира апетита и трупа мазнини. И двата хормона могат да се държат на необходимите нива чрез спорт и спазване на диетичен режим.

Мелатонинът е хормон, който регулира съня. Тъй като сънят е и лечебен процес, който тялото извършва в състояние на покой, при нарушаването му се получава стрес, който води до натрупване на килограми.

Всички хормони подлежат на регулиране с лесно изпълними програми, включващи спорт, диета и разумен живот.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати