gotvach.bg»Статии»Любопитно»Панчета - как се приготвя и как се консумира?

Панчета - как се приготвя и как се консумира?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991574
панчета
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Френските шеф-готвачи, които се славят със своята изтънчена кухня, сигурно гледат с леко пренебрежение на дейността на своите италиански колеги, чиято кухня е известна най-вече с приготвянето на паста, антипасти и пица. Или казано по друг- начин- нищо чак толкова сложно, изтънчено или пък изискано...

Какво обаче биха казали французите за италианските месни продукти, които са се превърнали в признати деликатеси по цял свят?

Няма как да ви припомним всички италиански месни "произведения на изкуството", но и няма как да не споменем прошутото, пеперонито, мортаделата, брезаолото и по-малко известния колбас панчета. Именно за него ще ви разкажем в тези редове, защото той се предлага и у нас и със сигурност е нещо, което бихте желали да пробвате.

Панчета представлява нещо подобно на бекон, но се произвежда по много стара италианска рецепта и се приготвя от специално селекционирани италиански прасета. Стриктно се следи както възрастта на животните, така и качеството на самото месо. Приликата му с бекона се изразява в това, че се прави от шарена сланина, както е при повечето видове бекон.

Месото се овкусява със сол и различни подправки, след което се оставя на въздух за минимум 14 дни, като през този период обработването с подправки продължава. Истинската и качествена панчета трябва да е престояла общо 120 дни, преди да бъде доставена до потребителите, когато обикновено има вид на пакетиран бекон. Вкусът обаче, повярвайте, е съвсем различен и би се харесал дори и на най-придирчивите към месните деликатеси френски майстор-готвачи.

италианска панчета

Но да се върнем към италианците и по-точно към Болоня, защото тя се сочи за родно място на панчетата. Там освен сол се добавя задължително и черен пипер, а някои по-креативни производители прибавят към деликатеса и салвия (градински чай) и/или розмарин. Част от старите традиции повеляват задължително панчетата да е оваляна в сол и черен пипер, както и да престои поне 120 дни.

Разгледахме откъде произхожда панчетата ( може би би ви било интересно, че от Болоня произхожда и прочутата мортадела, както и че в миналото Болоня е била известна като Дебеланата именно заради афинитета на местните жители към месните деликатеси), както и как се приготвя.

А как се консумира? По същия начин, по който консумирате и бекон- суров, запържен или запечен, или пък като добавка към пици, паста и всичко друго, което искате да приготвите с неповторим италиански вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати