Домашни средства за настинка и кашлица

Домашни средства за настинка и кашлица

Когато усетим, че сме настинали, или още по-лошо - че детето ни е настинало, ние веднага започваме да се "вкисваме" Не само от вероятността състоянието (или това на детето) ни да се влошат, а от неприятните симптоми, свързани с настинката - болки в гърлото и най-вече досадна кашлица, която не ни дава покой.

Преди да ви покажем кои са най-добрите домашни средства за настинка и кашлица, е редно да знаете, че според повечето специалисти кашлицата всъщност може да е досадна, но не и вредна.

Благодарение на нея ние успяваме да прочистим белите си дробове от натрупалите се секрети, прах, дим и други "дразнители". На практика колкото повече кашляме, толкова по-бързо освобождаваме тялото си от тях.

Понякога обаче дори и най-безобидната причина за кашлица (да не бъркаме обикновената настинка със сериозните заболявания) води до толкова неприятни симптоми, че сън не може да ни хване.

Ето какви домашни средства можете да пробвате, за да ѝ кажете по-бързо "сбогом".

1. Не подценявайте силата на домашно приготвените чайове и билкови отвари

Билковите чайове при лечение на настинка и кашлица
Снимка: Албена Асенова

Мнозина от нас считат, че те са отживелица и ги поставят в графата "бабини деветини", но ако разучите по-подробно въпроса, ще установите, че билковите чайове и отвари не само че не са излизали от "мода", но стават и все по-актуални. При кашлица и настинка са особено подходящи чайовете от лайка, риган, подбел и мента. А когато става въпрос за суха кашлица, то пробвайте да я "преборите" с чай от дафинов лист или мащерка.

2. Инхалации

Не е необходимо да разполагате с инхалатор, за да се справите с упоритите симптоми на кашлицата. Нужна ви е само широка тенджера, кърпа, вода и билките, с които сте решили да се лекувате. След като сте приготвили билковата си отвара и тя ври, намалете котлона, за да не изгорите лицето си, увийте главата си с кърпа и застанете над тенджерата, така че да вдишвате билковите пари. Постарайте се да практикувате това поне няколко пъти на ден в продължение на 3 мин.

3. Лечение с черна ряпа

Ряпа с мед при кашлица и настинка
Снимка: Зори

Леко позабравен метод за домашно лечение на кашлица и настинки, но напразно. Необходимо е само да се снабдите с черна ряпа и да издълбаете кладенче в нея, в което да сложите 2 с.л. мед. След известно време ще видите, че кладенчето се изпълва със сока от ряпата. Пийте от този сок по 1 ч.л. по 3- 5 пъти на ден, докато не забележите, че досадната кашлица трайно ви е напуснала.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати