gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да разпознаем качествената куркума?

Как да разпознаем качествената куркума?

разпознаване на куркума

Куркумата е една от най-важните подправки в индийската кухня. Но, тя се използва не само за готвене, но и като аюрведично лекарство, което повишава имунитета, помага при зарастването на рани и действа като натурално противовъзпалително средство.

Най-често на пазара се предлага под формата на прах, но също така може да бъде открита и в натуралната й форма – корен, наподобяващ джинджифил.

За съжаление като много други подправки, днес често се предлага куркума с неособено високо качество. Към нея търговците добавят оризово брашно, нишесте, талк, а дори и тебешир на прах.

Куркумата е добре позната съв своя жълто-оранжев цвят, поради което е честа практика да се оцветява с изкуствени бои, което може да превърне тази иначе полезна подправка в нещо, опасно за здравето ви. Особено ако оцветителите са токсични, а вие я консумирате редовно.

Как да разпознаете некачествената куркума?

С един лесен тест: Напълнете чаша с топла вода и сипете е нея лъжица куркума, без да я разбърквате. Изчакайте 20 минути. Ако след това подправката се е отложила по дъното значи е качествена. Ако обаче водата се оцвети, то тогава е твърде вероятно към нея да има допълнителни примеси.

Качествената куркума има дълбок цвят, който може да варира от оранжево до яркожълто. Ако цвета е по-светъл и белезникав, със сигурност има примеси. Когато готвите с истинска куркума, тя не бива да променя цвета си, а дори и най-малкото количество трябва да придаде на гозбата ви апетитен жълт цвят.

Качествената куркума има отличителен аромат, който съчетава нотки на пръст (все пак е корен), джинджифил и лека горчивина. Също така тя е силно оцветяваща. Сложете щипка куркума върху вътрешната страна на дланта си и с палец я разтъркайте. Ако е чиста, тя ще залепне и ще остави оранжево петно. Ако по-голямата част от подправката се отрони, вероятно е с примеси.

куркума

Kaчеството на куркумата зависи и от количеството куркумин в нея

Най-често срещана в Европа е куркумата Мадрас. Тя има по-светъл цвят и съдържание на куркумин - около 3. 5%. Характеризира се с по-слаб вкус и аромат и се използва основно за приготвяне на сосове и ферментирали зеленчуци.

В днешни дни тя не е задължително да идва точно от Мадрас, а името се изполва по-скоро като епитет, защото дълги години е била внасяна предимно от там. Била е предпочитана от английските колонизатори, заради по-деликатния й вкус.

Куркумата от Алепей не е толква популярна извън Индия, но е предпочитана от местното население. Тя е с по-тъмен цвят и съдържание на куркумин около 6. 5%. Има по-земен и силен вкус и се използва за приготвянето на къри и таджин.

За да сте сигурни, че си купувате куркума с високо качество, избягвайте да взимате насипно или от пазари. Търсете я предварително пакетирана и от производител, на който имате доверие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати