Ползи от японски зелен чай Сенча

Ползи от японски зелен чай Сенча

Какво представлява зеленият чай Сенча?

Това е вид японски чай, направен от връхчетата и листата на чаеното растение Camellia Sinensis. Има жълтеникав цвят и е известен както с леко горчивия си вкус, така и с множеството си ползи за здравето.

Сенча съдържа антиоксиданти, калций, фолиева киселина, фосфор и витамин C. Също така в зеления чай има кофеин, което го прави здравословна алтернатива на кафето.

Четирите вида чай Сенча

Шинча – има свеж и по-сладникав аромат. Прави се от листа, които са брани през пролетта;

Асамуши – прави се по-лека запарка, която има лек и деликатен вкус;

зелен чай Сенча

Фукамуши – най-силния зелен чай. Той се приготвя, като листата се смачкват и се оставят по-дълго време, за да се постигне наистина наситен вкус;

Чумуши – има по-слаб вкус и аромат на масло.

Ето какви са ползите от консумацията на зеления чай Сенча:

Противораково действие

Антиоксидантите в Сенча помагат в борбата със свободните радикали, които предизвикват оксидативен стрес в човешкото тяло. А според изследванията този стрес повишава риска от образуване на злокачествени заболявания. В листата на зеления чай се съдържа и полифенол, който предотвратява клетъчното разрушаване, което води до развитието на ракови клетки.

Намаляване на теглото

Ползи от японски зелен чай Сенча

Антиоксидантите също така помагат на организма да ускори горенето на калории, което води до по-бързо отслабване. Кофеинът пък увеличава скоростта на метаболизма.

Регулира холестерола

Консумацията на около 1.5 литра Сенча на ден понижава нивата на холестерол в тялото. При това без да влияе на добрия холестерол.

Повишава енергията

Витамините и минералите в зеления чай, в комбинация с антиоксидантите и кофеина, го превръщат в истинска енергийна ракета за всеки организъм.

Регулира кръвното налягане

Проучванията показват, независимо, че съдържа кофеин, зеленият чай намалява високото кръвно. Това прави напитката много подходяща за хора, при които има риск от развитие на атеросклероза, инфаркт и други сърдечни заболявания.

Повишава имунитета

Японски зелен чай Сенча

Витамин С в зеления чай Сенча стимулира производството на бели кръвни телца, които борят инфекциите. Също така увеличава способността на организма да се самолекува по-бързо и действа като щит срещу вируси и настинки.

Подобрява оралната хигиена

Този чуден чай съдържа и флуорин, който ще ви предпази от кариеси, но и ще направи зъбите ви по-здрави. Антибактериалното му действие пък ще ви избави от лош дъх.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати