Заменете маргарина в рецептите с тези храни

маргарин

По много причини все повече хора отхвърлят употребата на маргарин. Често продаван и под названието „олео“, маргаринът е пълен с изкуствено създадени трансмазнини. Дори марките, които твърдят, че продуктът им съдържа 0 г от тях, реално в него има поне 500 мг трансмазнини.

Дори минимално количество от тях е достатъчно да повиши нивата на лошия холестерол в организма. Според редица изследвания трансмазнините увеличават петкратно риска от ракови заболявания. Също така маргаринът влияе негативно и на инсулиновата резистентност.

Едва ли ви е нужно повече, за да се откажете от употребата му. А сега ви предлагаме алтернативи, с които да замените маргарина в кухнята.

Масло

В хранително-вкусовия бранш дълго години имаше дебат дали маслото действително е по-добра алтернатива на маргарина. Спорът е излишен, най-малкото защото маслото е животински продукт, който се прави от естествени съставки. То също съдържа трансмастни киселини, които обаче не са изкуствени и не са канцерогенни за човешкия организъм.

В рецепти, при които е упоменато готвене с маргарин, вие може да го замените с равно количество масло.

Сирене крема

крема сиренето е отличен заместител на маргарина

Маргаринът успешно може да бъде заменен в рецепти и с крема сирене, което има по-малко мазнини и калории. Използваното количество също трябва да бъде 1:1. Ако например искате да си намажете препечена филийка, то далеч по-добре е да го направите с крема сирене, отколкото с маргарин.

Зехтин

Студено пресованият зехтин е неизменна част от менюто на хората от Средиземноморието и ползите от него са добре познати. В много магазини той вече се предлага дори под форма за мазане. Така че, ако решите да правите баница, заменете маргарина със зехтин и ще се изненадате от приятния вкус, който той ще придаде на това традиционно печиво. Ако обаче решите да пържите, избирайте слънчогледово олио, защото според някои проучвания зехтинът може да стане канцерогенен при много висока температура.

Кокосово масло

Кокосовото масло е чудесна алтернатива, особено за хората, които имат непоносимост към лактоза. Тропическият му аромат е чудесен за приготвянето на сладкиши и различни печива. Но също така може да си използва и за готвене на много ястия. Най-добре да използвате студенопресовано кокосово масло, като преди да го купите се убедете, че е натурално и в него няма допълнителни добавки.

Тахан

таханът е отличен заместник на маргарин в рецептите

Таханът се произвежда от сусамови семки и с него може да приготвяте различни печива. Предупреждаваме ви обаче, че ако не сте свикнали с вкуса му, в началото може да ви нагарча леко.

Ядкови масла

Те също могат да бъдат алтернатива на маргарина. В магазините се продават на по-скъпи цени, но има варианти да си ги приготвите и сами у дома – просто ви трябват ядки по избор и блендер. Подходящи са кашу, фъстъци, бадеми.

Банани

Пюрираните банани също ще ви свършат работа при приготвянето на хлебни изделия, мъфини, торти и кексове. Освен това, заради тяхната естествена сладост, ще намалят необходимото количество захар и ще направят десерта ви по-малко калоричен. Една чаша смачкани банани се равнява на една чаша маргарин.

Авокадо

Авокадото, което е богато на добри мазнини, също може да се използва за различни рецепти. То е чудесна алтернатива на маргарина за мазане върху тост, за приготвянето на различни сосове и дипове. Също така е подходящо за печива.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати