Ядем шоколад със страшно ниско качество от евтини продукти!

Ядем шоколад със страшно ниско качество от евтини продукти!

От доста време се говори за двойни стандарти при хранителните продукти – тоест, че у нас ядем по-некачествени стоки, отколкото в останалите европейски граждани. Това предизвика бурни реакции в обществото, бяха обещани множество мерки, но сякаш по тази тема спря да се говори, а и да се действа.

И последното изследване на Активни потребители го показа. От асоциацията установиха, че в България ядем шоколад с лошо качество.

Изследвани са 27 марки, от които само 2 покриват европейските изисквания – тоест, шоколадът им да съдържа повече от 35% какаова маса. Според потребителската организация останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.

В интервю за bTV Сергей Иванов от Активни потребители обясни, че купуваме бюджетен шоколад. От асоциацията са установили, че производителите наблягат на евтини суровини като захар и палмова мазнина, които са много по-евтини от какаото. Законът позволява да се използва до 5% палмова мазнина, но Активни потребители подозират, че в голям процент от случаите това не се спазва.

Иванов твърди, че шоколадите се сглобяват от полуфабрикати. По думите му в тези изделия се добавят по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин.

Ядем шоколад със страшно ниско качество от евтини продукти!

Според оригиналните рецепти трябва да се използва соев лецитин, но, оказва се, при нито един от 27-те изследвани шоколада това не е спазено.

Фактът, че това не се прави, води до следното шокиращо заключение – шоколад може да се забърка във всеки магазин - без особено оборудване.

Сергей Иванов добавя, че в шоколадовите продукти са намерени и следи от ядки. Това само по себе си също е проблем, тъй като често не е обозначено на етикета, следователно е възможно хора с алергии да пострадат. Експертът твърди, че има няколко такива случая.

Друго заключение, до което са стигнали Активни потребители е, че при 22 от 27-те изследвани марки количеството захар е над 50%.

Оказва се, че при голяма част от шоколадите са добавяни и нетипични суровини като лактоза. В продуктите, в които пък е обозначено, че има ликьор, не е установено наличието на подобен продукт.

Изводът от изследването е, че ядем некачествен шоколад, сглобен от евтини суровини, който може да се окаже вреден за здравето ни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати