Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Състояния, при които се забранява консумацията на месо

Състояния, при които се забранява консумацията на месо

спиране на месото

Човекът се храни с месо от хиляди години, но споровете за това дали трябва да ядем месо, или да се откажем от него, продължават. Противоречията идват от различните трактовки относно консумацията на този хранителен продукт.

Днес е напълно ясно, че благодарение на него получаваме протеините и аминокиселините, от които тялото ни се нуждае. Можем да си набавим протеин и от други източници от растителен произход. Като контрапункт на необходимостта от консумацията на месо се излага становището, че то причинява едни от най-тежките видове отравяне, някои от тях със смъртен изход.

Вегетарианците все още представляват само около 10 процента от населението, макар да създават впечатление, че са много повече, защото прокламират шумно отказването от месна храна. Все пак броят им се увеличава всяка година.

Причините за преминаването към вегетарианско меню обикновено са етични. Природозащитната идея печели привърженици бързо, а първата стъпка обикновено се оказва личната жертва с отказa от месна храна.

Освен убежденията има и друга причина за преминаване към безмесно меню. Това е изискване на собствения организъм. Появата на отвращение към месото се дължи на някои състояния и заболявания, които налагат преустановяване на консумацията му. Това често е сигнал, че е нужно да обърнем внимание на здравето си. Ето причините за отказ от месото:

Депресивни разстройства

вегетариански протеин

Месото принадлежи към твърдите храни, които изискват много енергия от тялото. При депресия и изтощение обаче, организмът няма сили да смила тази храна. Той има готовност да приема сладка храна в големи количества, а отхвърля тежкото месо. То трябва да бъде заменено обаче от зеленчуците, плодовете или ядките, в които също има достатъчно въглехидрати.

Инфекциозни болести

Тежките инфекции обикновено протичат с температура, гадене и повръщане. Тогава човек не може да понася месната храна. В борбата с болестта тялото ни изразходва всички свои сили и няма останала енергия, която да смели такава храна. Препоръчва се преустановяване на консумацията на месо и преминаване към хранене, което тялото приема.

Бременност

По време на бременността вкусът на жените силно се променят. Затова правилното е да се послуша тялото. То много често реагира с отвращение от месото. Това налага отказване от такива блюда. Резервите от протеини е подходящо да се осигуряват от яйцата, рибата и млечните продукти.

спиране на месото заради различни болести

Алергични пристъпи

Алергията към месо е често срещана при децата. Киселините, метеоризмът, гаденето и кожните обриви са чест симптом. При възрастните този проблем е по-малко вероятен, ако вече са консумирали месо.

Болести на храносмилателната система

Тъй като месото е тежка храна, когато храносмилателният тракт не функционира добре, се появяват проблеми като тежест, гадене, метеоризъм. Тогава тялото инстинктивно отбягва месото и най-често се стига до отказ от него.

Онкологични заболявания

Тежката умора и загубата на тегло при тези заболявания води и до отвращение и невъзможност да се приема месо. Това налага неговото изключване от хранителната диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest