Захарта е като наркотик

Захар

Дълги години употребата на захар и вкарването на глюкоза в тялото се смяташе за ефективно средство при различни заболявания на сърдечно-съдовата система, както и на нервната и храносмилателната система.

Напоследък обаче все повече учени смятат, че този продукт трябва да бъде употребяван колкото се може по-малко. В зряла възраст захарта може да доведе до увеличаване на вредния холестерол в кръвта и да внесе дезорганизация във функциите на клетките.

Най-разпространеното обвинение по адрес на захарта е, че в нея няма нищо, освен чисти калории – нито витамини, нито микроелементи, нито баластни вещества. Той обаче ни е необходим заради енергията и сладкия си вкус.

Захарта е влязла в историята на човечеството едва преди няколко века, след като станала разпространена културата на захарната тръстика, след което деликатесът бързо се превърнал в продукт за ежедневна употреба.

Когато ни е тежко на душата, в моменти на депресия или след преживян стрес, ръката ни сама посяга към сладкото. В действителност обаче навикът да си подслаждаме живота по този начин само влошава създалата се неприятна ситуация.

Сладки

Повишаването на захарта в кръвта е естествена реакция на тялото ни спрямо стреса, това е сигнал за мобилизация на силите. При слабоподвижен начин на живот и голяма употреба на захар нивото му в кръвта постоянно е високо.

Това кара тялото да се чувства така, все едно е в постоянен стрес. Захарта е пристрастяващ продукт, почти като наркотик, а отказът от нея е свързан с дискомфорт. Той предизвиква нервност, раздразнителност и дори главоболие.

По въздействие спрямо тялото ни захарта може да бъде сравнена с наркотик, смятат специалистите. Тя ни дава рязък прилив на енергия, а след това следва спад – докато не се заредим със следваща доза сладко.

Въздействието на захарта върху мозъка е сравнимо с това на опиатите – сладките вкусотии предизвикват чувство на щастие, което обаче трае кратко. След него настъпва рязък спад на настроението, който продължава часове.

Постепенно трябва да се научите да не бъдете зависими от сладкото. Вместо шоколад хапнете шепа ягоди или сушени плодове – съдържащата в тях фруктоза и също толкова сладка, но затова пък много по-полезна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати