Хранят с мляко прасета за вкусно прошуто

Хранят с мляко прасета за вкусно прошуто
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
12.75 лв.
Виж ››

Прочутото италианско прошуто в превод означава „шунка”. Този италиански деликатес е известен от времето на римските императори.

Прошуто се произвежда в различните части на Италия, но за най-добро се смята това, което е направено в Парма.

По-точно в селцето Лангирано, което се намира до река Парма.

Оригиналното прошуто от Парма се маркира с клеймо с изображение на голяма корона с пет върха, която е знак на Пармското херцогство.

Както казват ценителите, само край местните хълмове духа подходящият вятър, без който не може да се направи наистина добро прошуто. Старинното майсторство на изработка на шунка достига апогея си в Парма.

Естествено, има и други тайни освен вятъра, които правят шунката от Парма толкова неповторима. Например прасетата, от месото на които се приготвя прословутото прошуто, са на специална диета.

Тя се състои от ечемик, царевица, различни видове плодове и прясно мляко. За приготвянето на шунката от Парма се използва месото на прасета, не по-възрастни от десет месеца, които са не по-леки от 160 килограма.

Хранят с мляко прасета за вкусно прошуто

Тежестта на прасетата е важна, за да се постигне правилния цвят на прошутото, както и структурата му – розово месце с тънки жилки сланинка. Кракът на прасето трябва да тежи около десет килограма, а в процеса на зреене на шунката да намалее до седем килограма.

Кракът се соли и се закача в специално помещение с постоянна температура от нула до четири градуса. Истински вкусното прошуто зрее от десет до дванадесет месеца зависимост от температурата.

Съществува легенда, че монаси са открили, че млякото в храната на прасетата прави месото им много по-нежно и крехко, а от това шунката става едновременно лека и невероятна сочна и вкусна.

Легендата не е далеч от истината – истинското прошуто от Парма се отличава от другите с приятния си вкус, розовия си цвят, съвсем тънките слоеве мазнина и много крехката си структура.

Невероятният му аромат се дължи на планинския въздух, пропит с различни билкови ухания. Пармското прошуто се яде като мезе с хляб, сушени смокини, пресен пъпеш или задушени аспержи. Ароматът му е по-силен, ако е нарязано много тънко.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати