gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Заблудите около шоколада

Заблудите около шоколада

Заблудите около шоколада

Шоколад, когато сме щастливи, шоколад, когато сме нещастни, шоколад на рожден ден, шоколад, когато скъсаме с гаджето, шоколад, когато сме на диета. Можем да си намерим стотици извинения, за да посегнем към какаовото изкушение.

Постоянно се пише за ползите и вредите от консумацията на шоколад, но всъщност замисляли ли сте, че част от тях вероятно са мит?

Милиони по света непрестанно ядат шоколад – това е индустрия, която печели десетки милиарди годишно.

Каква обаче е истината за шоколада и наистина ли той е толкова полезен или вреден, колкото се опитват да ни убедят? Вижте които са заблудите около шоколада, които отдавна ни объркват.

Шоколадът предизвиква акне

Няма ясни доказателства дали какаото, което по същество е доста мазно, предизвиква появата на пъпки. Но това, което е известно, че всички храни с високо съдържание на захар го правят. Просто защото ни карат да отделяме повече себум и предизвикват някои възпалителни процеси в тялото ни. Които, от своя страна, пък водят до акне.

Шоколадът прави кариеси

Какао и шоколад

Разбира се, и тук какаото няма да развали зъбите ви, но захарта в него е твърде вероятно да предизвика кариеси. Така че следващия път, когато отидете на зъболекар и ви питат дали ядете сладко, не забравяйте да споменете за кафявите блокчета, които не пропускате в менюто си.

Шоколадът съдържа твърде много кофеин

Всъщност това не е точно така. Кофеин наистина има, но количеството в него е определено като нищожно. В шоколада има точно толкова кофеин, колкото в чаша шоколадово мляко или безкофеиново кафе.

Шоколад и холестерол

Трябва ли да се откажете от шоколада, ако имате висок холестерол? Твърдо не. Изследвания са показали, че мазнините в него не повишават нивата на холестерола. Напротив – ако ядете разумни количества, това може да е ок за добрия ви холестерол. Има изследвания, които също така потвърждават, че какаото само по себе си има нисък гликемичен индекс. И, че тъмният шоколад може да подобри инсулиновата чувствителност на хората с диабет.

Какви са хранителните стойности на шоколада?

шоколад

Според някои диетолози той няма абсолютно никаква хранителна стойност, което е много погрешно - зависи от вида и качеството на шоколада. Да, наистина каковата сладост не е толкова полезна, колкото е един морков например, но в шоколада се съдържат магнезий, желязо, мед и цинк. Плюс флавоноиди, за които се знае, че борят раковите заболявания.

Шоколадът е афродизиак

Нищо повече от мит. Няма никакви научни доказателства за подобно въздействие от шоколада. Така че, ако той действа на някой като афродизиак, това е по-скоро на психологическо, отколкото на физическо ниво.

Само шоколада с поне 70% какао е полезен за вас

Това не е далеч от истината – колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова повече антиоксиданти има в него. И все пак - няма нищо лошо да си хапвате и такива изкушения, които са и с 50-60% съдържание на какао.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати