Съвети за вечерята на Коледа: Как да се подготвите рано?

Коледна вечеря

Коледа! По цял свят тя е един от най-топлите семейни празници. Въпреки позитивните емоции – във всяко домакинство тя е свързана и с малко напрежение. Домакините обикновено се стремят да се представят възможно най-добре. За тях Коледа е истинско предизвикателство, защото именно в този ден трябва да са възможно най-мултифункционални: да приготвят печени картофи или друга гарнитура; пълнено пиле или хубаво основно ястие; различни салати и разядки.

Повечето домакини вярват, че могат да се справят с предизвикателството на коледната вечеря. И това е факт. Има ли нужда обаче да помрачаваме празника си и да прекараме цял ден около котлона, вместо да се отдадем на заслужена почивка и време със семейството? Няма.

Как да се подготвите за коледната вечеря? На първо време, уверете се, че сте напазарували всичко необходимо ден или два по-рано. Запасете се с трайни продукти, като например лук, картофи, моркови, ориз, подправки, зехтин или масло. Най-вероятно всички те ще са ви нужни. По този начин ще си спестите и лутането из магазините в последния момент, където така или иначе ще бъде хаос.

Шопска салата

Действайте на принципа на ресторантите. Нали не мислите, че те биха смогнали без заготовки? Вместо да стържете моркови и зеле за салата непосредствено преди вечерята, то настържете ги предишния ден – приберете ги в кутия с капак или в купа със стреч фолио. А преди сервиране само ги овкусете. Марулите също можете да измиете и дори накъсате предварително. Доматите, краставиците и чушките не са подходящи за заготовки, затова ако планирате класическата шопска салата, по-добре ги нарежете непосредствено преди началото на вечерята.

Можете да се подготвите и с пълненето на пилето от предния ден. По този начин то едновременно ще поеме от вкуса на добавките към него, ще си спестите и мръсната работа в коледния ден. Това важи за всяко друго мариновано месо. Ако ще приготвяте ястие с кайма – овкусете я и я оформете в нужната форма, за да може просто да я изпечете.

Коледна торта

Всяка добра домакиня ще осигури и коледен десерт на гостите си. Не е нужно забъркването му да стане в утрото на Коледа. Вместо това, пригответе всички необходими продукти – блат и крем, например, а след това само сглобете тортата. И макар и да не е в стила ви – винаги може да разчитате на десерт, купен от магазина. Коледа е за почивка и време със семейството. Насладете ѝ се!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати