Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вместо любимото ти суши! Приготви си вкусна суши салата

Вместо любимото ти суши! Приготви си вкусна суши салата

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
353
Как да приготвим суши салата?

Обичате да си хапвате суши, но невинаги ви се излиза на ресторант или пък не ви се занимава с дългото увиване на рулца?

Имаме решение за вас и вашите кулинарни желания и то се нарича суши салата. Най-хубавото на тази рецепта е, че получавате автентичен вкус, като си спестявате досадната част по приготвянето на самото суши – просто смесвате всичко в купа и се наслаждавате на азиатска вечер у дома.

В общи линии в тази апетитна салата има всичко, което се слага и в сушито, а основната съставка разбира се е ориз. Към нея се прави и великолепен сос, който наистина ще ви накара да се чувствате сякаш сте в японски ресторант – благодарение на уасабито и джинджифиловия сос, който ще сложим.

Целият процес по приготвянето трае 55 минути. Ако искате напълно автентичен вкус, най-добре да купите всички съставки от азиатската секция на супермаркета, който посещавате. Но дори и да не го направите, със сигурност тази салата със суши ще стане чудесна и с това, което имате под ръка.

За суши салата ви трябва пушена сьомга

Ето какви продукти ще са ви необходими:

• 1 чаена чаша ориз за суши;

• 2 1/4 чаши вода;

• 1/4 чаша плюс още 3 супени лъжици оризов оцет;

• 1/4 захар на кристали;

• 1 1/2 чаена лъжица сол;

• 1 супена лъжица сусам;

• 2 лъжици нарязан на много ситно маринован джинджифил;

• 3 стръка зелен лук, нарязан;

• 2 средни моркова нарязани на ситно;

• 1 голяма краставица, която е обелена и нарязана;

• 1 чаша едамаме;

• 2 листа водорасло, нарязани на лентички;

• 1 нарязано авокадо;

• 100 г пушена сьомга.

За соса:

• 2 чаени лъжици уасаби на прах

• 1 супена лъжица гореща вода

• 2 лъжици студена вода

• 2 супени лъжици соев сос

• 2 супени лъжици прясно изцеден джинджифилов сок

Начин на приготвяне:

Супи салата

В голям тиган смесете водата и ориза. След като заври, намалете на много ниска температура, сложете капак и гответе 45 минути.

През това време в малък съд сложете по-голямото количество оризов оцет да заври заедно със захарта и солта. След като се разтворят напълно, махнете от огъня.

Вземете купа за салата и в нея разбъркайте ориза с оцетната смес. След като изстине, изсипете сусама, останалия оризов оцет, джинджифила, зеленчуците, сьомгата, едамамето и лентичките от водорасли. Върху всичко това наредете нарязаното авокадо.

Сега остава само да направим соса за домашната суши салата. Първо разбъркайте уасабито в топла вода, след което го смесете и със студената вода, соевия сос и джинджифиловия сок. Полейте с него вашата суши салата и сервирайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest