Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим постен Бешамел

Как да приготвим постен Бешамел

Как да приготвим постен Бешамел

Бешамелът е част от множество рецепти за сосове, които са влезли в световната класика. В същото време може да се използва и самостоятелно като добавка за меса, което го прави особено любим и често приготвян.

Ако постите или пък сте веган и не консумирате мляко и масло, това не означава, че трябва да се лишавате от любимия си сос Бешамел. Просто трябва да погледнете рецептата, която ви предлагаме. Повярвайте, този постен Бешамел по никакъв начин не се различава от обикновения Бешамел.

Продукти:

1/4 ч.ч. масло/маргарин за вегани

1/4 ч.ч. брашно

4 ч.ч. растително мляко (соево, бадемово, оризово - зависи от вкуса ви)

1/4 с.л. чесън/лук на прах (по желание)

1/2 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Постен Бешамел се приготвя лесно с растително мляко

Разтопете маслото/маргарина на водна баня. След като маслото е разтопено, изсипете в тиган или друг съд и смесете с брашното. Разбъркайте добре до получаването на гъста паста. Продължете да бъркате в продължение на 1-2 минути.

Намалете котлона и добавете бавно една чаша мляко, като непрестанно бъркате. Добавете солта и чесъна. Продължете да добавяте останалото мляко.

Не забравяйте да бъркате през цялото време, за да не се получат бучки във вашия постен Бешамел.

След като сте добавили цялото количество мляко, увеличете температурата отново. Продължете да бъркате около пет минути, докато сосът стане готов.

По желание може да добавите веган пармезан или кашкавал (отново за вегани), но това зависи от рецептата, за която ще го използвате.

Така приготвеният Бешамел може да се използва за приготвянето на лазаня, различни видове паста или да залеете зеленчуците на пара/скара.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest