gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храносмилателни ензими - как да си ги набавим?

Храносмилателни ензими - как да си ги набавим?

ананасът е богат на ензими

Храносмилателната ни система е една от най-важните в организма и правилната грижа за нея може да ни осигури здраве и дълголетие. Органите, които участват в нея, поемат храната и течностите и ги разграждат на протеини, въглехидрати, мазнини и витамини. Или другояче казано, на всички онези вещества, от които организмът ни се нуждае, за да функционира правилно.

За да протича този процес правилно, ние се нуждаем от т.нар. храносмилателни ензими, които спомагат за разграждането на веществата и лесното им усвояване. Различаваме три основни вида такива ензими:

Протеази: служат за разграждане на протеините;

Липази: служат за разграждане на мазнините;

Амилази: служат за разграждане на въглехидратите на прости захари.

По принцип те се синтезират и произвеждат в тънките черва, но би било полезно да подпомогнем работата на тялото си като приемаме храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими. Ето някои от тях, които може да включите в диетата си.

Мед

в меда има много храносмилателни ензими

Медът е полезен за множество функции и органи в организма като една от тях е именно храносмилателните ензими, отговорни за разграждането на различните типове захари и превръщането им в глюкоза и фруктоза например. Важно е медът, който купувате с такава цел, да бъде суров, а не преработен. При преработката му обикновено се използва затопляне, което унищожава тези естествени ензими.

Банани

Бананите са полезни, защото съдържат два ензима, които разграждат комплексните въглехидрати. По този начин те се възприемат и смилат от организма много по-лесно. Бананите също така доставят полезни фибри за организма, което също спомага за добрата работа на храносмилателната система.

Кисело зеле

Поради процеса на ферментация, през който преминава зелето, към неговите хранителни вещества се добавят и полезни естествени храносмилателни ензими. В добавка към това, киселото зеле е и вид пробиотична храна, която подсилва имунната система на човек. По този начин се намалява подуването на стомаха, образуването на газове и други проблеми, свързани с храносмилането.

Джинджифил

джинджифилът дава на тялото ензими

През последните години джинджифилът и полезните му свойства навлизат все повече в нашата кухня и медицина. В случая с храносмилателната система, позитивите, които носи, са насочени към разграждане на специална група протеини, които се съдържат в месото. Всички знаем, че месото остава по-дълго време в организма ни след консумация. Благодарение на ензимите, които джинджифилът доставя, спомага за по-бързото придвижване на месото през цялата храносмилателна система.

Ананас

Този невероятно сочен и сладък плод е не просто удоволствие за небцето. Също като джинджифила и той се грижи за разграждането на протеините в организма ни и произвежда аминокиселини. Те спомагат за по-доброто храносмилане и за бързото абсорбиране на протеините.

Липсата на храносмилателни ензими в организма може да доведе до редица здравословни състояния като лошо храносмилане, подуване, образуване на газове и др. Ако често имате подобни проблеми, консумацията на повече храни с високо съдържание на такива ензими ще помогне на тези симптоми да изчезнат, а вие да се чувствате по-добре и чувствително ще подобри здравето на храносмилателната ви система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати