Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За ензимите в храните

За ензимите в храните

За ензимите в храните

Ензимите са много важни за правилното функциониране на нашия организъм. Те са катализатори на определени биохимични реакции. Те присъстват в тялото ни и засягат всяка една от функциите му. А една от основните им функции е да разграждат храната до използваемите хранителни вещества.

Всички знаем, че правилното функциониране на нашата храносмилателна система означава здраве за мозъка и имунната ни система. Ако една част от тази система не е наред, то тогава има голяма вероятност цялостното ви здраве да е разклатено. Следователно ензимите са ключови за нашето здраве.

Множество ензими се синтезират в червата и панкреаса ни, но има и много храни, които също ги произвеждат. Съвременният ни хранителен режим обаче се състои основно от преработени по някакъв начин храни и подправки, което затруднява набавянето на естествени ензими от храни.

Ензимите се унищожават при висока температура. Поради тази причина е от изключителна важност да консумираме и достатъчно сурови плодове и зеленчуци, непастьоризирани храни, както и непреработени такива, които ще добавят високо количество ензими към диетата ви.

Голям брой плодове, зеленчуци и ферментирали храни съдържат необходимите за разграждането им ензими, а други съдържат такива, които влияят върху разграждането на друг вид храна. По-долу ще видим три групи храни, които е добре да включим в менюто си.

Плодове

Ензими в храните

Бананите са богати на калий и на ензимите малтаза и амилаза. Малтазата участва в разграждането на някои захари и позволява лесното храносмилане. Амилазата служи за разграждането на богати на въглехидрати храни.

Ананасът съдържа ензими, които участват в улесняване процеса на усвояване на протеини. Те са особено подходящи за по-бързото разграждане на месото и преминаването му през храносмилателната система.

Кайсиите съдържат множество ензими, един от които е особено полезен - инвертазата. Този ензим спомага за бързото разграждане на захарозата до глюкоза и фруктоза, а оттам и до бързото производство на енергия.

Авокадото е не просто суперхрана заради различните вещества, които участват в състава му. В него се съдържат различни ензими, включително и липазата, който спомага за разграждането на мазнините и по-лесното храносмилане.

Ферментирали храни

За ензимите в храните

Кефирът има кремообразна формула и съдържа благоприятни за червата бактерии, които подпомагат храносмилането. Той се приготвя от мляко, мая и ферментирали ензими.

Киселото зеле е добре известно на българина и присъства на трапезата му от много години. Суровото кисело зеле е богато на ензими, които са изключително полезни за здравето ни и спомагат храносмилателния процес.

Соевият сос се използва основно като подправка, но съдържа ензими, които участват в процеса на разграждане на въглехидрати и протеини. Процесът на приготвянето му включва ферментация на соя, вода, пшеница, мая и сол.

Други храни с важни ензими

Чесънът е известен с антимикробните си свойства. Но той съдържа и вид сярно съединение, наречено алицин, което играе ролята на помощник на антиоксидантната активност в организма. Ето защо суровият чесън е толкова полезен и се използва широко при някои рецепти от народната медицина.

Лукът също като чесъна е богат на алииназа и играе ролята на антиоксидант и антимикробно средство. Запомнете, че колкото повече ви люти, докато режете лук или чесън, толкова по-полезен ще е той за здравето ви.

Пчелният прашец съдържа хиляди уникални ензими, които са изключително полезни за човешкото здраве. Те играят ролята на естествени антиоксиданти, спомагат функциите на храносмилателната система и са чудесни за поддържане на здрава и добре работеща имунна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest