Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за пуешко месо

Подходящи подправки за пуешко месо

печена пуйка

Пуйката е сред предпочитаните птици за трапезата по празниците. То е и изключително полезно – много хора го предпочитат пред пилешкото. В 100 грама сготвена пуйка се съдържат цели 30 грама протеин на фона на едва 160 калории. Това месо е богато и на цинк и витамини от В-групата, както и селен. В него няма вредни мазнини и холестерол, като то е част от режима на всеки спортуващ.

Понякога обаче приготвянето на това месо е предизвикателство. Най-голямото сред тях – как правилно да овкусим пуешкото, за да подсилим вкусовите му качества?

Правилото е, че подправките, които отиват на пилешкото, отиват и на пуйката. Това означава по-леки и свежи вкусове, като хрупкавата билкова коричка е особено предпочитана.

Тя се постига лесно – и когато печете цяла пуйка, и когато приготвяте филе или бутче. Ще ви е необходимо масло и свежи подправки. Стопете маслото и накълцайте на дребно подправките. Подходящ за целта е всякакъв микс – можете да изберете само копър; можете и да направите по-средиземноморски микс, смесвайки риган, босилек и черен пипер.

Можете да замените маслото и със зехтин. В този случай по правило по-подходящи са именно подправките, популярни в средиземноморската кухня. Вече ги изброихме – това са риган, босилек, черен пипер, розмарин.

подправки за пуйка

Магданозът също е особено подходящ. Тук тънкостта е да изберете пресен, който да накълцате съвсем ситно. Той ще си отива в комбинация с масло. Класическа подправка за пуйката е още и салвията, известна още като градински чай. Тази подправка не е много популярна по нашите ширини, но тя дава неповторим вкус на ястията.

На пуйката отиват и класическите лук и чесън. Чесънът може да добавите към билковото масло, което ще си направите вкъщи – с разтопено на водна пара масло, пресни билки и няколко скилидки чесън.

Можете да подходите и нестандартно – използвайте и сок от различни цитруси, за да овкусите пуйката. Тъй като месото й е леко, особено много би отивал сок от портокал и добавени портокалови корички и червени боровинки. Можете да я мариновате и в бяло вино или в бира – всички тези съставки ще направят месото още по-крехко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest