Диетичното меню на модерната жена

Диетичното меню на модерната жена

Риба

В наши дни жената трябва непрекъснато да се доказва – в работата си, сред приятелките си, в семейството си и дори докато върви сред тълпата на улицата, изглеждайки добре, усмихвайки се и излъчвайки воля и позитивизъм.

Наред с куп други предпоставки правилното и здравословно хранене е най-важният фактор, който зарежда организма ни с всичко, което му е нужно, за да работи „на пълни обороти” и да не се претоварва.

За съвременната жена, която е едновременно съпруга, майка, домакиня и професионалист често се оказва трудно в забързаното ежедневие да помисли за диетичното си меню. Ето обаче няколко хитринки, които може да спазвате, когато нямате възможност да следвате стриктно диетата си в домашни условия, а е нужно да хапвате навън.

Още повече, че пролетния сезон и хубавото време често ни изкушават да предпочетем някое заведение с лятна градина пред варианта да си останем вкъщи.

Ето някои правила, преди да си поръчате основно меню:

Гювече

- Докато разглеждате ястията, поръчайте си чаша вода вместо алкохолно питие или газирана напитка;

- Помолете сервитьора да ви донесе всички дресинги и сосове отделно, за да може сами да прецените от кое по колко да сложите;

- Не гледайте грамажът на порцията ви да бъде солиден, а се съсредоточете върху кулинарните качества на избраното от вас ястие;

- Забравете пържените неща, а поръчвайте такива, приготвени на скара;

Пица

- Вкусните топли хлебчета, които се сервират преди да пристигне основната поръчка, не трябва да ви примамват с апетитния си вид;

- Ако сте избрали да похапнете нещо вкусно от българската кухня, най-добре е то да бъде приготвено в глинен съд, тип гювече. Тези манджички се приготвят с по-малко мазнина и без излишни висококалорични сосове. Лошото на българската кухня е, че често е съпроводена с хляб, картофи и ориз.

Не бива да съчетавате тези продукти с други, защото те са от групата на бързите въглехидрати, заради които най-често трупаме излишни килограми.

- В случай че предпочитате на обяд с приятелки да похапнете нещо от италианската кухня, най-препоръчително е да забравите за спагети, паста и пици и да насочите вниманието си към морски дарове или риба. Ако ли пък държите непременно на спагетите, нека те да са с лек доматен сос вместо сметана или ароматни сирена.

Вечеря

Може да си позволите пица, ако блатът е тънък и покрит със зеленчуци, малко шунка и съвсем „неангажиращо” количество кашкавал. Не особено приятно, но трябва да се откажете и от финия италиански десерт тирамису.

- Обичаната от мнозина китайска кухня крие доста коварства за тънката линия, но и тях има как да заобиколите. Почти всичко в този тип азиатски ястия е пържено с доста мазнина. Вариантите са или да помолите оризът ви да е приготвен в минимално количество олио, или да си поръчате зеленчукови блюда, които съдържат по-малко триглицериди.

Съчетайте местните блюда с обикновен задушен ориз вместо пържен със зеленчуци и яйце. Вкусните пролетни рулца не са препоръчителни като предястие – по-добре изберете сладкокисела супа. Погледнете менюто за ястия, приготвени на пара, и си изберете нещо апетитно от тях.

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stela
Stela
30.10.2013 19:18
хляб, ориз, картофи- това са БАВНИ въглехидрати !
1
0
тоня
тоня
19.02.2014 10:15
май не си много права
0
1