10 доказани ползи на зехтина

10 доказани ползи на зехтина

10 доказани ползи на зехтина

1. Зехтинът е богат на здравословни мононенаситени мазнини

Зехтинът е натуралното масло, извлечено от плодовете на маслиновото дърво. Около 14% от него са наситени мазнини, докато 11% са полиненаситени като омега-6 и омега-3 мастни киселини. Но преобладаващата мастна киселина в зехтина е мононенаситена мазнина, наречена олеинова киселина, представляваща 73% от общото съдържание на маслото. Тя намалява възпалителните процеси в организма.

2. Зехтинът съдържа големи количества антиоксиданти

Освен полезните мастни киселини той съдържа и известни количества витамини Е и К. Но зехтинът е зареден и с мощни антиоксиданти, които могат да намалят риска от хронични заболявания. Те също така се борят с възпаленията и помагат да защитите кръвния си холестерол от окисляване - две ползи, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

3. Зехтинът има силни противовъзпалителни свойства

Смята се, че хроничните възпаления са водещ двигател за заболявания като рак, сърдечни проблеми, метаболитен синдром, диабет тип 2, Алцхаймер, артрит и дори затлъстяване. Студено пресованият зехтин доказано намалява възпаленията, защото е богат на антиоксиданти. Ключов сред тях е олеокантал, за който е доказано, че действа подобно на ибупрофена като противовъзпалително лекарство.

4. Зехтинът може да помогне за предотвратяване на инсулт

Инсултът се причинява от нарушения на притока на кръв към мозъка ви или поради кръвен съсирек, който запушва артериите. Връзката между зехтина и риска от инсулт е проучена подробно. Няколко големи изследвани, обхващащи над милион пациенти, доказват, че хората, които консумират зехтин, са далеч по-малко застрашени от риск от инсулт, вторият по големина убиец в развитите страни.

5. Зехтинът е щит срещу сърдечни заболявания

Зехтин

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в света. Студено пресованият зехтин има многобройни ползи за здравето на сърцето. Той понижава кръвното налягане, предпазва „лошите“ частици от LDL холестерола от окисляване и подобрява функцията на кръвоносните съдове.

Щателни проучвания показват, че сърдечните заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни. Именно на това се дължи и големия интерес към Средиземноморската диета. Така че ако имате сърдечни заболявания, фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или друг основен рисков фактор, може да искате да включите в диетата си много качествен зехтин.

6. Зехтинът не води до качване на килограми и затлъстяване

Както е добре известно, консумацията на големи количества мазнини причинява наддаване на тегло. Приемът на зехтин обаче не води до напълняване. Умерената му консумация може дори да помогне за отслабване.

7. Зехтинът може да намали риска от диабет тип 2

Маслиновото масло се смята като силно защитно средство срещу диабет тип 2. Няколко проучвания свързват зехтина с благоприятното влияние върху кръвната захар и чувствителността към инсулин.

8. Антиоксидантите в зехтина имат антиракови свойства

Ползи от зехтин

Хората в средиземноморските страни имат по-малък риск от някои видове рак и много изследователи смятат, че причината може да се крие именно в зехтина. Антиоксидантите в него намаляват окислителните щети и свободните радикали, за които се смята, че са водещ двигател за образуване на тумори.

9. Зехтинът може да помогне за лечение на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, характеризиращо се с деформирани и болезнени стави. Точната причина не е открита на 100%, но това, което се знае, е, че имунната ви система атакува нормалните клетките по погрешка. В зехтина има съставки, които подобряват маркерите за възпаление и намаляват оксидативния процес при болните. Маслиновото масло става още по-полезно, когато се комбинира с рибено масло, което пък е източник на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини.

10. Зехтинът има антибактериални свойства

Зехтинът съдържа много хранителни вещества, които могат да инхибират или убиват вредните бактерии. Една от тях е Хеликобактер пилори /Helicobacter pylori/ - бактерия, която живее в стомаха ви и може да причини язви и рак.

Изследвания в лабораторни условия са показали, че зехтинът се бори с осем щама на тази бактерия, три от които са устойчиви на антибиотици. Предполага се, че 30 г маслинено масло на ден може да елиминира инфекцията с Helicobacter pylori при 10-40% от хората само за две седмици.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати