gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Страничните ефекти от канелата

Страничните ефекти от канелата

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
368
Страничните ефекти от канелата
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Канелата е една от най-популярните подправки по света. Освен че има много апетитен аромат, тя е свързвана с редица ползи за здравето – от намаляване на риска от развитие на диабет, през сърдечни заболявания, та чак до борба с рака.

Има два основни вида канела – едната е цейлонската, която се смята за истинска, а другата произхожда от растението Касия. То се отглежда в Азия и вкусът и ароматът на кората са почти идентични с канелата. Истината е, че под търговското име канела се продават и двете подправки, но ако не обърнете внимание дали на етикета е упоменато, че тя е от Цейлон, то вероятно вие сте си купили касия. Освен че е по-евтина, тя има и по-тежък вкус от оригиналната канела.

По-големият проблем е, че при консумация в големи количества касията може да навреди на здравето ви, без дори да го осъзнавате. Причината е, че в нея се съдържа веществото кумарин, което се използва в парфюмерията и като ароматизатор на цигари и различни храни. То е забранено за вътрешна употреба, тъй като при прекомерна консумация може да предизвика левкемия, както и да навреди на черния дроб.

Ето пет причини, поради които да ограничите този вид канела - касия

1. Може да увреди черния дроб

Както вече споменахме, кумаринът в големи количества е опасен. В една чаена лъжичка касия се съдържат между 7 и 18 милиграма кумарин, докато в цейлонската канела има само далечни следи от него. Дори това количество на ден може да ви постави под риск, като предизвика интоксикация на черния дроб.

2. Възможно е да предизвика развитие на рак

Опити върху мишки са доказали, че прекомерната консумация на кумарин повишава риска от развитието на някои злокачествени заболявания в дробовете и бъбреците. Някои учени смятат, че това вещество уврежда ДНК-то на клетките с времето, като така предизвиква рак. На този етап обаче изследвания са правени само върху животни. Така че опасностите за човешкото здраве в това отношение са само потенциални.

3. Създава риск от афти и рани в устата

Канелата съдържа и цинамалдехид – съставка, която може да предизвика алергична реакция у някои хора. Малки количества от подправката не може да събуди алергените, но при редовна консумация на по-големи количества някои пациенти са изразили оплаквания като подуване на езика, усещане за боцкане и сърбеж, както и бели пъпчици в лигавицата на устата. Макар да не са сериозен здравен проблем, тези усещания създават дискомфорт.

4. Кръвното налягане може да падне драстично

Сладки с Канела

Канелата е добре позната като средство за сваляне на кръвната захар, особено при пациенти с диабет и сърдечни проблеми. Причината е, че подправката имитира ефекта на инсулин – хормонът, който помага на захарта да се обработи от клетките. Затова, ако се консумира голямо количество канела, кръвното може да спадне до опасно ниски граници. Особено при хора, които приемат лекарства за диабет. Така че внимавайте много с какво подправяте сладкишите си.

5. Влиза в взаимодействие с някои медикаменти

Освен лекарства за диабет, канелата може да повлия и върху медикаменти за сърце и черен дроб. Има описани случаи, при които подправката увеличава въздействието на част от тях, както и усилва страничните им ефекти. Имайте предвид, че дори и приема на парацетамол може да стане по-тежък за черния ви дроб, ако заедно с него консумирате канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати