Розмаринът - естествен тоник за мозъка и нервната система

розмарин

Розмаринът е една от най-обичаните подправки във всяка кухня. Негова родина са топлите земи на Средиземноморието, където расте като многогодишен вечнозелен храст. Продава се като прясна билка, сушена подправка, а особено популярно е и маслото от розмарин.

Розмаринът се използва за готвене и за лекарства от векове. Ето какви са ползите от розмарина и как той може да помогне за вашето здраве:

За памет и концентрация

Розмаринът отдавна е използван в народната медицина за по-добра памет. Още в Древна Гърция учениците са поставяли стръкове розмарин в косите си, докато учат. Използва се и в ароматерапията, за да помогне при концентрация. 750 милиграма розмарин, разтворен в доматен сок, ще подобри паметта както при здрави, така и при по-възрастни хора.

Срещу стрес

Розмаринът се използва и в ароматерапията за облекчаване на стрес. Комбинацията от розмарин и други масла понижава нивата на кортизола и по този начин намалява тревожността. Сашета с етерично масло от розмарин и лавандула се използват за облекчаване на стреса при ученици и студенти преди важни изпити. Може да бъдат сложени торбички с розмарин под възглавницата, на която се спи.

ползи от розмарин

Против косопад

Розмаринът е свързан с растежа на косата в много култури. Има доказателства, че прилагането на комбинация от масло от розмарин, лавандула, мащерка и кедрово дърво върху скалпа може да помогне срещу косопад и да ускори растежа на косата. Маслото от розмарин стимулира космените фоликули, в следствие на което косата става по-жизнена и блестяща. Особено ефективно е маслото когато се втрива в участъци, които са започнали да оплешивяват.

Срещу лошо храносмилане и други стомашни проблеми

В средиземноморските райони използват листата на розмарина при стомашно разстройство, газове и проблеми с храносмилането. Методът е бил одобрен от немската комисия, която изследва безопасността и ефикасността на билките.

Против болки и мускулни болежки

Приемът на комбинация от розмарин, хмел и олеанолова киселина може да помогне за облекчаване на болката, свързана с артрит. Доказано действие има и при менструални болки и главоболие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати