Млечен продукт ли са яйцата?

яйца
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-36%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

По някаква причина яйцата и млякото често биват слагани в една и съща хранителна група, което води до неправилното заключение, че яйцата са млечен продукт. За хората с непоносимост към лактоза или алергия към млечни продукти това разграничение е от огромно значение.

Тази статия има с цел да разясни малко повече този въпрос и да премахне объркването веднъж завинаги.

Млечен продукт ли са яйцата? Чисто и просто казано - не, не са.

Дефиницията за млечен продукт е храна, която се е получила от млякото на бозайник, например от крава или коза. Това включва самото мляко и продуктите, създадени от него, като сирене, кашкавал, сметана, масло и кисело мляко.

Като се има това предвид, всеки знае, че яйцата се снасят от птици, например кокошки, гъски и пъдпъдъци. Птиците не са бозайници и не дават мляко.

Така че, въпреки че яйцата обикновено се нареждат заедно с другите млечни продукти в магазините, те не са млечен продукт.

Защо яйцата се слагат в същата хранителна група като млечните продукти?

Независимо че произходът на яйцата и млечните продукти е напълно различен, те си приличат по две неща - и двете се добиват от животни, и двете имат високо съдържание на протеини.

Веганите и вегетарианците избягват както яйцата, така и млечните продукти, тъй като те произлизат от животни, което от своя страна също допринася за объркването. Освен това в Щатите, както и в много други страни, яйцата и млечните продукти се поставят заедно в магазина, което подсилва недоразумението. Главната причина да са комбинирани така е, че и двете се нуждаят от хладилник и една и съща температура.

Яйцата и непоносимостта към лактоза

яйцата не са млечен продукт

Лактозната непоносимост е храносмилателно състояние, при което тялото не може да усвоява лактозата, основната захар в млякото и млечните продукти. Последни изследвания показват, че над 75% от хората по цял свят имат този проблем. Симптомите на това заболяване са газове, стомашни спазми и диария.

За ваше щастие обаче, яйцата не са млечен продукт и не съдържат нито лактоза, нито млечен протеин. Така че, както яденето на млечни продукти не афектира хората с алергия към яйца, така и обратното важи - яденето на яйца няма да активира непоносимостта към лактоза у хората с този проблем.

Изключение правят хората, които са алергични и към двете.

Яйцата са изключително хранителни и здравословни

Яйцата са едни от най-ценните продукти, които можете да включите в хранителния си режим. Въпреки че са сравнително нискокалорични, те са богати на висококачествени протеини, мазнини и разнообразни хранителни вещества.

Едно яйце съдържа:

- 78 калории;

- 6 г протеини;

- 5 г мазнини;

- 1 грам въглехидрати;

- 28% от дневната стойност на селен;

- 20% от дневната стойност на рибофлавин;

- 23% от дневната стойнот на витамин B12.

Яйцата също съдържат малки количества от почти всеки витамин, от който се нуждае тялото. На всичко отгоре, те са един от малкото източници на холин - изключително важно хранително вещество, от което повечето хора не получават достатъчно.

Освен това те засищат лесно и са страхотна храна, подходяща и за диети. Учени дори са доказали, че ако закусвате по 1 яйце сутрин това може да намали приема ви на калории с 500 кал.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иивинка
Иивинка
06.02.2020 22:03
Всеки ден ,хапвам по едно сварено яйце.
0
0