Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които подпомагат кръвосъсирването

Храни, които подпомагат кръвосъсирването

витамин К подпомага кръвосъсирването
Снимка: 1

Кръвосъсирването, наричано още коагулация, е важен за човешкия организъм процес, който предпазва тялото ни от кръвозагуба в определени ситуации. Кръвта трябва да се съсирва за определен период от време – 8-10 минути, а всяко отклонение от тези показания се смята за потологично. При някои болестни състояния кръвосъсирването се случва значително по-бавно от нормалното. Такова е заболяването хемофилия при мъжете.

Установено е, че някои вещества са изключително важни в процеса на кръвосъсирване, като основна роля се пада на витамин К. Затова при недостига му в хранителния режим коагулацията може да бъде затруднена.

Ето кои храни могат да набавят важните за кръвосъсирването витамини К1 и К2, както и други вещества, необходими за сгъстяването на кръвта. В следващите редове вижте храни, които подпомагат кръвосъсирването:

Шипки

Те са много важни за подпомагане процеса на кръвосъсирване, но трябва да бъдат избягвани от хората с ускорена коагулация. Шипките подпомагат съсирването най-вече заради съдържащото се в тях съединение ругозин Е.

Елда

елдата е храна, подпомагаща кръвосъсирването

Това е най-ефективният зърнен продукт, повишаващ кръвосъсирването. Наричана е още гречка и може да се консумира като каша, подсладена, със сирене, в солен вариант със зехтин и сол, овкусена с кашкавал и като добавка към други ястия.

Дреболии

Известни са още като карантия. Тук се включват бял, черен дроб, сърце, шкембе, бъбреци, мозък. Те са източници на т.нар. смилаеми протеини.

Зелени зеленчуци

Ще изброим броколи, зеле (включително кисело зеле), брюкселско зеле, зеленолистни зеленчуци – всички зелени салати, спанак, лапад, пресен лук. Преоткритата напоследък тученица също е добър избор за добавяне в порциона. Те са чудесен източник на витамин К.

Фасул

бобът е полезен за кръвосъсирването

Редовното хапване на зрял и зелен фасул също подобрява процеса на кръвосъсирване. Бобовите растения като цяло са силно препоръителни, ако имате забавена коагулация. Може да добавите в менюто си и соя.

Карфиол

Този вкусен хрупкав зеленчук също съдържа голямо количество витамин К. Полезен е да се консумира както на салати, леко бланширан, така и консервиран – в типичните за зимния сезон туршии. Варен, на супа, яхния или паниран – също може да бъде добавен в менюто.

Бял равнец

Билката бял равнец е добре известна в билколечението със своите кръвосъсирващи и кръвопречистващи свойства. Тя може да бъде приемана под формата на отвара или обикновен чай. Приемът обаче трябва да става под контрол, тъй като предозирането е опасно.

Междувременно не трябва да се забравя, че витамин К е мастноразтворим и за да бъде добре усвоен от тялото, тези храни трябва да се съчетават с достатъчно мазнини. Ако не искате да приемате прекалено много животински мазнини, може да наблегнете на растителните – зехтин, сусамово масло, кокосово масло и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest