Кафето и антиоксидантите - всичко, което трябва да знаете

пиене на кафе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Мненията за кафето варират значително - някои го смятат за здравословно и изпълващо с енергия, докато други го имат за пристрастяващо и вредно. И все пак, ако се вземат предвид доказателствата, повечето изследвания съсредоточени върху кафето и здравето го намират за полезно.

Много от положителните ефекти на кафето се дължат на впечатляващото му съдържание на мощни антиоксиданти. Проучвания дори доказват, че кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти.

В тази статия ще се опитаме да ви разкрием всичко, което трябва да знаете за антиоксидантното съдържание на кафето.

Кафето съдържа множество мощни антиоксиданти

Тялото е под постоянна атака от така наречените свободни радикали, които могат да повредят жизненоважни молекули като например протеини и ДНК. Антиоксидантите могат ефективно да надвият свободните радикали, като по този начин забавят стареенето и много други заболявания, включително рака, които отчасти са причинени от оксидативен стрес.

Кафето е особено богато на антиоксиданти като хидроцинамични киселини и полифеноли. Хидроцинамичните киселини са много ефективни за неутрализиране на свободните радикали и предотвратяване на оксидативния стрес, докато полифенолите могат да да спомогнат за предодвратяването на редица сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2.

Най-големият хранителен източник на антиоксиданти

Повечето хора консумират около 1-2 грама антиоксиданти на ден - главно от напитки като кафе и чай. Напитките са много по-голям източник на антиоксиданти, отколкото храната.

Всъщност 79% от антиоксиданти в здравословното хранене идват от напитките, докато само 21% са от храната. Това е така, защото хората са склонни да консумират по-голямо количество напитки, богати на антиоксиданти, отколкото храни.

В скорошно проучване учени разгледаха различното съдържание на антиоксиданти в различните храни според размера на порцията. Кафето се е класирало на 11 място след няколко вида горски плодове.

антиоксиданти в кафето

И все пак, тъй като много хора ядат по-малко горски плодове, отколкото пият кафе, общото количество антиоксиданти, осигурено от кафето, далеч надвишава това на горските плодове - въпреки че плодовете могат да съдържат по-големи количества антиоксиданти в една порция.

Норвежки и финландски проучвания пък определят кафето като най-големият източник на антиоксиданти, осигуряващ около 64% от общия прием на антиоксиданти. В тези проучвания средният прием на кафе е 450–600 мл на ден (2–4 чаши). Освен това, проучвания от Испания, Япония, Полша и Франция стигат до заключението, че кафето е най-големият хранителен източник на антиоксиданти.

Кафето намалява риска от различни болести

Консуматорите на кафе имат 23–50% по-нисък шанс от развиването на диабет тип 2. Всяка чаша кафе на ден намалява риска със 7%. Кафето също е много полезно за черния дроб, следователно пиещите кафе имат много по-малък риск от чернодробна цироза.

Освен това, кафето може да понижи риска от рак на черния дроб и колоректален рак, а няколко проучвания отбелязват и намален риск от сърдечни заболявания и инсулт. Редовното пиене кафе може да намали и риска от Алцхаймер и Паркинсон с 32-65%.

Някои изследвания показват, че кафето може да има положителен ефект и върху психичното здраве. Жените, които пият кафе, е по-малко вероятно да изпаднат в депресия. И най-вече пиенето на кафе е свързано с по-дълъг живот и до 20-30% по-нисък риск от преждевременна смърт.

И все пак имайте предвид, че повечето от тези изследвания са наблюдателни. Те не могат да докажат, че кафето е довело до намаляване на риска от заболяване, а само че пиещите кафе са по-малко вероятно да получат тези заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати