Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за печене в глинен съд

Правила за печене в глинен съд

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Гъби с кайма

С появата на глинените съдове нашите предци са имали възможността да си сготвят храна. От този момент започва истинската история на кулинарното изкуство, защото дава възможност на първобитния човек да комбинира различни продукти, да използва подправки и да създаде вкусно ястие.

През есента и зимата всички искаме топлина и уют, така че нека не забравяме за глинените съдове на рафта. Храната, приготвена в тях, ще изпълни дома ни с топлина и вкусни аромати.

Глиненото гърне е прародител на всички съвременни съдове за готвене. В началото глинен съд, после чугунен, но под една или друга форма, то се среща в различни народи.

И дори сега в ерата на микровълновите печки и мултикукър, в почти всяка кухня можете да видите глинени гърнета, и големи и малки гювечета. И това не е изненадващо, защото храната в тях се оказва много вкусна и ароматна.

Ястията в глинените съдове са подходящи за тези, които спазват диета: можете да поставите всякакви разрешени храни, да готвите без олио, без да пържите, а храната да е повече от вкусна.

Много удобни са за тези, които не разполагат с много време, защото усилията за приготвяне на храна са минимални: просто поставете продуктите в гювеча, покрийте и пъхнете във фурната.

Има обаче и някои правила при печене в глинени съдове. А именно:

1. Съдовете биват керамични, гланцирани и от теракота. Съдовете от теракота трябва да се потопят във вода за 15 минути, преди всяко приготвяне на ястие.

2. Не пълнете съдовете до ръба, за да не се разлее ястието по време на готвене. Удобно е да поставите съдовете върху лист хартия за печене, постлан с алуминиево фолио.

3. Поставяйте глинените съдове е само в студена фурна, те трябва да се нагряват постепенно. Ако се налага да добавите течност (вода, мляко, бульон) по време на готвене, тя трябва да е гореща, защото в противен случай глиненият съд ще се спука.

4. Вместо глинени капаци, можете да покриете съдовете с фолио или капаче от тесто.

5. Добре е да извадите съда 10 минути преди ястието да е готово, тъй като съдът е горещ и готвенето продължава.

6. Когато изваждате съдовете от фурната, поставете ги върху дървена дъска или подложки, те могат да се напукат от студени повърхности.

7. След готвене в глинени съдове, напълнете гърнетата със смесени вода и оцет и ги поддържате за 30 минути в охладената фурна, след което измийте със сода за хляб. Содата ще помогне за неутрализиране на миризмата от храната в съда. Не използвайте миещи ароматизирани препарати за съдове, защото съдовете абсорбират аромата, като гъба.

8. Печенето в малки глинени съдове е удобно, защото можете да приготвите ястие за всеки член от семейството по негов вкус. На някого с повече зеленчуци или да замените месото с риба за другиго.

А с какво да напълните глинените съдове? Вижте няколко идеи в горната галерия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати