gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»8 ползи от яденето на чесън

8 ползи от яденето на чесън

8 ползи от яденето на чесън
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Чесънът се използва в българската кухня при приготвянето на множество ястия. Освен че придава специфичен вкус и аромат на някои храни, той се прилага и в народната медицина като средство, което лекува болести.

Той може да бъде наречен суперхрана, тъй като освен вкусови качества, притежава и лечебни свойства. Ако миризмата му ви е неприятна може да го приемате под формата на прах, масло, таблетки или екстракт. Ето 8 ползи от яденето на чесън:

Чесънът помага при лечението на настинки

Той укрепва имунната система и можете да предотвратите развитието на настинка, ако ядете чесън още при появата на първоначалните симптоми. Той е богат на витамин B6, който спомага образуването на нови клетки и подсилва имунитета.

Чесънът е изключително богат на витамини и минерали

8 ползи от яденето на чесън

Той е много богат на полезни вещества, а в същото време съдържа малко калории. В него има голямо количество витамини и минерали и това са витамин С, витамин В1, витамин В6, фибри, селен, желязо, фосфор, калий, калций, алицин и алисатин.

Чесънът намалява кръвното налягане

Редовното приемане на чесън за по-дълъг период от време може да доведе до намаляване на кръвното налягане. Действа добре на хора с хипертония, което е често срещане заболяване в наши дни.

Чесънът помага при диабет

Веществото алицин, което се съдържа в чесъна, в комбинация с останалите витамини и минерали, понижава нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 1 и 2. Приемът на екстракт от чесън в комбинация със стандартно лечение води до подобряване на цялостното състояние на диабетиците.

Чесънът предпазва от тромбози

8 ползи от яденето на чесън

Той стимулира нормалното предвижване на кръвта в тялото и ако сте предразположени към тромбози е препоръчително да консумирате малко количество чесън всеки ден.

Чесънът заздравява костите

Чесънът увеличава костната плътност. Препоръчително е хората над 50 години да приемат редовно малки количества чесън, за да заздравят костите си. Той намалява риска от остеопороза и провокира производството на по-големи количества естроген.

Чесънът помага при болки в ушите

При инфекция в ушите може да използвате топло олио от чесън, за да облекчите инфекцията. Той е мощно средство в борбата с гъбичките и има силни антибиотични свойства.

Чесънът предпазва организма от тежки метали

Чесънът съдържа сулфатни съединения, защитаващи тялото от вредните въздействия на тежките метали, които предизвикват някои неприятни заболявания. Редовният прием на чесън помага за извеждането им от организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати