Как расте авокадото?

Как расте авокадото

Авокадото е плод, който произхожда от Южна Америка. Той е бил използван за храна от древните маи и ацтеки, които са го наричали нахуатъл. В превод това означава тестиси, като вероятно името му е дадено заради приликата на авокадото с този анатомичен орган.

Много хора смятат, че е храст, но всъщност авокадо расте върху вечно зелени дървета, които се наричат Persea Americana. Достигат височина от 10 до 16 метра. Най-добре виреят в богати на глина, пясък и варовик почви. Важно е да има добър дренаж, защото дървото не обича влагата.

Къде се отглежда авокадото?

Отглеждане на авокадо

Днес заради широкото разпространение на този зелен плод той се отглежда предимно във ферми. Най-големият производител в света е Мексико, следван от САЩ, Перу и други латиноамерикански държави. Култивирано авокадо се отглежда и в Африка, Австралия и други райони със субтропичен климат.

Колко време зрее авокадото?

Това, което е особено важно да знаете за авокадото, е, че то зрее едва след като бъде откъснато. Затова специалистите съветват да не отбягвате твърдите и зелени плодове в магазина, защото това означава, че те са пресни и са били наскоро откъснати. Просто трябва да ги оставите няколко дни у дома да узреят, преди да станат годни за консумация.

При нормални условия узряването на авокадото се случва между 8 и 14 ден от откъсването.

Обикновено дървото дава първите си плодове около 4-5 години след посаждането. Ако имате желание да си отгледате растение от семката му, тогава раждането на плодове може да отнеме от 10 до 15 години.

Авокадото не бива да бъде откъсвано от дървото, преди в него да се образуват най-малко 8-10% мазнини. В противен случай плодът никога няма да узрее.

Авокадо

Ако искате да ускорите зреенето, може да поставите зеленото авокадо в кафяв хартиен плик заедно с банан, ябълка или пък домат за 2-3 дни.

В случай че ви трябва авокадо за незабавна консумация, най-добре ще разберете дали е узряло със следния тест: хванете плода в дланта си и го стиснете леко. Ако усетите мека текстура под кората, тогава плодът е готов за ядене. Обикновено във фазата си, когато е узряло, авокадото има тъмно зелен, отиващ към черно цвят на кората.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати